Andronovo’dan Anadolu’ya Türk Mutfak ve Yemek Kültürü
Yazar: Mustafa Üzel
Yayınevi: Papirüs Yayın
Basım Tarihi: 2022
“Türk mutfağı, diğer mutfaklardan farklı olarak tatlı, tuzlu ve ekşiyi denge içinde bir araya getiren nadir ulusal mutfaklardandır. Bugün yapılanın aksine, sebze ile meyveyi birlikte pişirme cesaretini göstererek aldığı başarılı neticelerle, yüzyıllar boyu mutfak zenginliğini sürdürmeyi devam ettirmiştir.”
Bu kitapta Türklerin, Andronovo’dan Anadolu’ya gelmelerine kadar geçen binlerce yılda, yalnızca aşiretten imparatorluğa geçmediklerini, aynı başarıyı mutfaklarında göstererek bir mutfak ve yemek imparatorluğuna nasıl evrildiklerini okuyacak, aynı zamanda binlerce yıl öncesinde yapılan yemek tariflerini, mutfakları hakkındaki bilgileri, döneminin Oğuznâmeleri, Selçuknâmeleri, Osmanlı tevarihleri, destanları, mutfak ritüelleri kaynaklı olarak yaşayacak ve dörtbinbeşyüz yıllık bir mutfak ve yemek imparatorluğunun nasıl şekil aldığını, bir tarihsel yolculukta seyahat ediyor gibi yaşıyor olacaksınız…
(Tanıtım Bülteninden)
Anılar Mutfaklar Sokaklar
Yazar /Derleyen: Ayşe Pirhasoğlu Akbaş
Yayınevi: Oğlak Yayıncılık
Basım Tarihi: 2022
Modern durum ve şartları, hem kendi toplumumuz hem de küresel düzeyde iyi bir şekilde betimlemek, bireyin yeni durumlar karşısında dini-manevi eğilim ve faaliyetlerini izleme ve değerlendirmede önemli ipuçları sağlayabilir. Dijital teknolojilerdeki gelişmeler, insanların hem düşünce hem de eylem alışkanlıklarını değiştirerek “yeni birey/sellikler”in oluşumuna yol açmaktadır. Her yaş grubundaki farklı işlev ve etkileri ile özellikle sosyal medya tutumları, çoğunlukla bağımlılıklar konusu ile ilişkilendirilmektedir. Ekran karşısında geçirilen sürelerin kontrol ve yönetimi üzerinde ailelerin zorlanma ifadeleri, çocuklarla iletişimlerini, hatta onların eğitimlerini de olumsuz etkileyebilmektedir. Dolayısıyla inanç ve değerlerin nesillerce aktarımının aile bağlarıyla mümkün olduğu düşünülürse, bu tarz iletişim bozucu/geliştirici etkenlerin üzerinde yeniden düşünülmesi gerekmektedir. Bu çalışmada birey, aile, din ve toplum düzleminde çeşitli olgu ve konular psikolojik bir bakış açısıyla ele alınmaya çalışılmaktadır. Birçok konu başlıkları altında, psikolojinin din alanıyla bağlantısı, farklı gelişim dönemleri sorunları, aile kavramı, dini grup bağlılıkları, yeni bireysellik alanları, ibadet, kaygı, maneviyat gibi temel konulara değinilmesi ve üzerinde düşünülmesi amaçlanmaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)
Bir Porsiyon Sanat
Yazar: Kolektif
Yayınevi: Düşbaz
Basım Tarihi: 2022
“Bu kitapta yemeğin içinde sanat, sanatın içinde yemek aradık. Zaten her ikisinin içinde de bir diğeri vardı; biz onu yeniden görmeye çalıştık.”
Sevgili okur,
Lütfen buyurunuz soframıza, yazarlarımız
Fatma Berber ile Sümeyra Gümrah Teltik öyle güzel bir eser hazırladılar ki sizsiz boğazımızdan geçmedi, hep birlikte bu lezzetlerin tadına varalım, şöyle güzel bir damak yolculuğuna çıkalım, insanlık tarihimizi yemek kültürü üzerinden konuşalım istedik. Yazarlarımız ana malzeme olarak sanatı seçtiler, bir de öyle kıymetli isimleri bu sofraya davet ettiler ki sofra doldu taştı; edebiyattan müziğe, sinemadan tiyatroya, resimden mimariye derken kitaplarından, filmlerinden, şarkılarından, oyunlarından, resimlerinden tanıdığımız kıymetli pek çok isimle aynı sofrada buluşmuş olduk. Konuklarımız hem kendi eserlerindeki yemeklerin hikâyelerini anlattılar hem de yemek kültürü üzerinden bir toplumsal okuma yaptılar.
Aşureyle cazı, menemen ile Kral Lear’ı, sufleyle kalp kırıklıklarını, Harry Potter’daki büyülü yemekleri birlikte düşünmek bir yana tarhanayı, kahveyi, çayı, çikolatayı, baklavayı, sütlü nuriyeyi, turşuyu, kuru fasulyeyi ve daha pek çok yemeği, yiyeceği, ürünü sanatsal eserlerin hikâyeleri üzerinden okuyacak, tekrar tanıyacak ve bir daha tatmak isteyeceksiniz.
Baştan söyleyelim, bu kitap acıktırıyor. Hem bu lezzetleri yeniden keşfetmek istiyorsunuz hem de kitapta adı geçen her kitabı okumak, her filmi izlemek, her oyunu seyretmek, her eseri yeniden görmek…
Ziyade olsun.
(Tanıtım Bülteninden)
Aile Aşçışı
Yazar: Avanzade Mehmed Süleyman
Yayınevi: İletişim Yayınları
Basım Tarihi: 2022
1871’de doğan, çok farklı alanlarda irili ufaklı onlarca kitap yazmış Avanzade Mehmed Süleyman’ın kimisini Fransızcadan çevirdiği, kimisini İstanbul ve saray mutfağından çıkardığı, o dönem “Aile Aşçısı” serisinde topladığı sebze, çorba ve yumurta pişirme usullerine dair üç ayrı kitapçık Aile Aşçısı’nda bir araya geliyor.
Peynirli enginardan kereviz kızartmasına, badem çorbasından kestane ezmesi çorbasına, sirkeli yumurtadan Rus usulü yumurtaya çoğu basit ve hızla yapılabilecek tariflerden oluşan bu kitapçıklar sadece okuru yüzlerce lezzetle buluşturmakla kalmıyor. Osmanlı mutfağında alışık olunmayan kurbağa, bira, şarap, trüf gibi ürünlere de yer vererek dönemin mutfağına ve kültürüne dair de ilginç bir panorama ortaya koyuyor.
Özgün Ünver’in, bu kitapçıklardaki asıl tariflerden yola çıkarak yaptığı kimi uyarlama tariflerle zenginlesen Aile Aşçısı, hem sofralarına değisik lezzetler katmak isteyenler için hem dönemin mutfak kültürünü merak edenler için zengin bir kaynak.
“(…) Türkiye’nin yaşadığı Batılılaşma/çağdaşlaşma sürecinin karmaşıklığını ve çok katmanlılığını bir yandan şaraplı yemek tarifl eri verirken diğer yandan İslâm kadınını yücelten, bir yandan tıp ve eczacılık konularında ahkâm keserken diğer yandan falcılık ve rüya tabiri öğretmeye soyunan, bu arada da hayatında seçkin tabakanın kenarından bile geçmemiş olan Avanzade Mehmed Süleyman gibi bir insanın şahsında bile görmek mümkündür. Bugünkü –ne Batılı ne Doğulu, hem Batılı hem Doğulu– Türkiye’nin beşik çağı, elinizdeki kitapta gözler önüne serilmektedir.”
İRVİN CEMİL SCHIC
(Tanıtım Bülteninden)
Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık
Yazar: Rabiha Rifat
Yayınevi: İletişim Yayınları
Basım Tarihi: 2022
Son dönem Osmanlı toplumunda “Batı terbiyesiyle yetişmiş aydın” tiplemesinin en güzel örneklerinden olan Rabiha Rifat Hanım tarafından kaleme alınmış Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık pastalardan kurabiyelere, bisküvilerden simite kadar geniş bir yelpazede 41 tarif içeriyor. Gerek kullanılan malzemeler gerek yapılış şekilleri dikkate alındığında Avrupa’dan “uyarlama” diyebileceğimiz de bir kitap bu. Ancak her durumda hem ardında yatan sosyal tarih, hem yazarının kimliği, hem de içerdiği tarifler açısından önemli bir kitap.
(Tanıtım Bülteninden)
Derin Köklerin Meyvesi – Zeytinyağı
Yazar: Jale Balcı
Yayınevi: Remzi Kitabevi
Basım Tarihi: 2022
Ünlü mutfak yazarı Jale Balcı ve zeytinyağı tadım uzmanı Müge Nebioğlu’dan zeytin ağacı ve zeytinyağının öyküsü…
Bu kitapta 4000 yıllık öyküsü olan zeytin meyvesinin ve zeytinyağı üretiminin ilginç ve öğretici serüvenine tanık oluyoruz.
Renkli fotoğraflar eşliğinde zeytin üretimi, zeytinyağının işlenmesi, üretim sonrası saklanması ve depolanması bilgileri, zeytinyağı tadım rehberi eşliğinde veriliyor.
Jale Balcı’dan zeytinyağıyla hazırlanan özel tariflerin de yer aldığı kitapta, ayrıca zeytinyağının sağlığa yararıyla ilgili bilgiler de bulacaksınız. Son bölümde ise butik zeytinyağı üreticilerinin konuyla ilgili sorulara verdikleri yanıtlar yer alıyor.
İki uzman tarafından hazırlanan Zeytinyağı kitabı, hem üreticilerin hem de tüketicilerin vazgeçilmez rehberi, damak tadı meraklıları için özel bir başvuru kitabı olacak.
(Tanıtım Bülteninden)
Balıkesir Gastronomi Atlası
Yazar: Ömür Akkor
Yayınevi: Ketebe
Basım Tarihi: 2022
Şef, seyyah ve araştırmacı Ömür Akkor, Türkiye’nin
lezzet hazinelerini keşfetmeye devam ediyor. Rotasını bu kez Ege’nin gastronomi merkezine, Balıkesir’e kırıyor.
Akkor, ilçe ilçe, karış karış gezerek Balıkesir’in lezzet duraklarında soluklandı. Balıkesir’in zeytini, zeytinyağı, peyniri ve geçmişten bu yana yörede yapılan tüm yemekleri; şefin samimi çizimleri, önerileri ve fotoğrafları ile Balıkesir Gastronomi Atlası’nda buluştu.
(Tanıtım Bülteninden)
Süt ve Süt Ürünlerine Dair Her Şey
Yazar: Süleyman Tevfik
Yayınevi: Dorlion Yayınları
Basım Tarihi: 2022
Ziraat mühendisi Süleyman Tevfik Bey’in süt ve süt mamulleri hakkında yurdumuzun her tarafında 25 sene devam eden seyahatlerinde köylü ve çiftçilerle görüşmeleri sayesinde elde etmiş olduğu bilgileri bu eserinde halka, halkın diliyle anlatmıştır.
Bizde Osmanlıca yazılmış olan bu eseri günümüz Türkçesine çevirerek, siz sevgili okuyucularımıza sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz…
Amacımız:
Geçmişten öğrendiklerimizi;
Günümüzde yaşatmak,
Geleceğimize ışık tutmak. (Tanıtım Bülteninden)
7 Mehmet: Hikayeler, Ürünler ve Tarifler
Yazar: Mehmet Akdağ, Sinan Hamamsarılar
Yayınevi: Alfa Yayınları
Basım Tarihi: 2022
7 Mehmet… 1937 yılında kurulmuş; dede, baba ve şimdi torun, üç nesil, Antalya’nın hatta Türkiye’nin simge restoranlarından biri olmuş. Yaşar Kemal, restoranın anı defterine “Akdeniz lokantası… Akdeniz kadar büyük ve güzel” yazmış. Aydın Boysan, “Bir restoran bir şehre, hatta bir ülkeye simge olabilir mi? Elbet olur” satırlarıyla onurlandırmış. Kimi Sezen Pilavı, kimi efsanevi kabak tatlısı, kimi oğlak köftesi, kimi salataları, kimiyse tandır ya da bademli gridası için 7 Mehmet Restoran’ın yolunu tutmuş.
Peki bu restoran niye bu kadar özel? Hikâyesi ne? İsmi niye 7 Mehmet? Bir restoranın 100 yıla yakın süre efsanesini büyüterek, lezzetlerini çeşitlendirerek ayakta kalmasının sırları neler? Şimdilerde sıkça adı anılan “sürdürülebilirlik, atıksız mutfak, mevsimsellik, okul olmak” gibi kavramlar, nasıl olmuş da yıllar yıllar önce bu restoranın genlerine işlemiş…
“7 Mehmet – Hikâyeler, Ürünler ve Tarifler”, hem bu sorulara yanıt verecek, hem öğretecek hem de tarifleriyle sofralarınızı şenlendirecek.
Restoranın üçüncü kuşak temsilcisi Mehmet Akdağ anlattı, Sinan Hamamsarılar yazdı. Hikâyeler, ürünler ve 7 Mehmet Restoran’ın yıllardır sır gibi saklanan tarifleri… Hepsi elinizde tuttuğunuz bu kitapta… Öğretici, lezzetli, ilham verici…
(Tanıtım Bülteninden)
Türkiye’nin Tescilli Lezzetleri
Yazar: Derya Nizam
Yayınevi: Oğlak Yayıncılık
Basım Tarihi: 2021
Son yıllarda şefler kendilerini rakiplerinden farklılaştırmak için kullandıkları malzemelerin kökenini ön plana çıkarıyorlar. Yemek yaparken kullanılan malzemelerin nereden geldiğini, nasıl üretildiğini ya da yetiştirildiğini bilmek artık daha fazla önem kazandı. Fransızca’da yiyecek ve içeceklerin yer ile ilişkisini tanımlayan bir kavram vardır: Terroir. Bu kavram, lezzet ve mekân arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor ve bu ilişkiyi belirleyen kültürel ve ekolojik faktörlere dayalı sistemi tanımlamak için kullanılıyor.
Türkçe’de “yerin tadı” dediğimiz bu kavram, kırsal toplulukların içinde yaşadıkları fiziksel çevreyle ilişkilerine de işaret eder. “Yerin tadı” insanlar ve mekânlar arasında, kültür ve doğa arasında kuşaklar boyunca gelişen tarihsel ilişkiye dayalı bir yerel tarım modeli sunar. Bu anlamda “yerin tadı” insan hüneri ve merakının bir yerin doğal özellikleriyle etkileşimini dile getirmek için kullanılır. Kırsal topluluklar gündelik yaşam pratikleriyle yaşadıkları çevreyi belirler. Aynı zamanda içinde yaşadıkları çevre de onların bilgi, beceri ve davranışlarını belirlemektedir.
İnsanlar ve mekânlar tarih içinde sürekli etkileşim içinde bulunmuştur.
Gıda insanlık tarihini biçimlendirmiş, toplulukların kültürel alışkanlıklarını ve doğayla olan ilişkilerini belirlemiştir. Bu nedenle gıda yalnızca bir nesne değildir. Bir yeri temsil eden pratikler bütünüdür. Bir gelenektir. Coğrafyanın etkilerini taşır. Tarladan sofraya toplumsal ilişkileri kuran bir iletişim sürecidir. Yöresel gıdalar kırsal toplulukların bilgi ve yeteneklerinin vücut bulmuş hâlidir. Yerel mutfaklar farklı toplulukları bir araya getirmekte ve bu topluluklar arasında bağlar örmektedir. Yerel gıdalar üretici ve tüketiciyi, pişiren ve tadanı, kırsal ve kentli toplulukları bir araya getirmeye devam etmektedir.
(Tanıtım Bülteninden)
Türk İçki Geleneği
Yazar: Fuat Bozkurt
Yayınevi: Cem Yayınevi
Basım Tarihi: 2021
Türkolog ve dilbilimci Prof. Dr. Fuat Bozkurt, Türkçeyle ilgili Türklerin Dili, Türkiye Türkçesi, Türkçenin Abc’si, Türkçenin Gizemi, kültürümüzle ilgili Çağdaşlaşma Sürecinde Alevilik, Semahlar, Türklerin Dini gibi kitaplara, Tatarcadan Çora Batur Destanı, Kırgızcadan Manas Destanı gibi çevirilere imza attı.
Bozkurt, elinizdeki kitapta yaratılıştan, Türk, Yunan, Hint söylencelerinden, kutsal kitaplardan başlayarak Yahudilikte, Hıristiyanlıkta, Arap kültüründe, İslamda, Hun, Oğuz, Göktürk şölenlerinde, Dede Korkut’ta, Özbek, Tatar, Altay, Kırgız Türklerinde, Anadolu’da içkiyi, içki kültürünü ele aldığı Türk İçki Geleneği’nde içkinin serüvenini keyifli bir dille sunuyor.
Geniş kaynakçasıyla şarap ve kımızdan başlayarak içkinin kadehinden sürahisine, meyhane adabından ünlü içkicilere, en eski meyhanelerden başlayarak ünlü meyhanelerin özelliklerine, rakı kültürüne kadar her ayrıntıyı okuduğumuz kitapta, Osmanlı sarayının çeşitli dönemlerinde içkinin yerinin, içkiye karşı tutumların, dönem dönem yaşanan içki yasaklarının da aktarılmasıyla günümüze kadar özellikle İstanbul ve Ankara’nın ünlü meyhanelerinden anılar ve tanıklıklarla da zenginleştirilerek sunuluyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Ortaçağ’da İslam Mutfağı
Yazar: Lilia Zaouali
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Basım Tarihi: 2021
Islâm’ın ilk günlerinde Araplar neler yiyorlardı? Arap mutfağı Perslerden, Bizans’tan, Romalılardan, Çin’den, Hindistan’dan, Türklerden, irili ufaklı onlarca medeniyetten, toplumdan nasıl ve hangi boyutlarda etkilendi? Zengin Abbasi mutfak geleneğinden değişip dönüşerek de olsa günümüze kadar uzanan, Avrupa mutfağını da etkileyen özellikler neler olabilir? Elimize yazılı olarak ulaşan binlerce Ortaçağ tarifinin akıbeti nedir?…
Lilia Zaouali bunlar gibi soruların peşine düşerek sadece yemek tariflerinden oluşan bir kitap sunmakla kalmıyor, kapsayıcı bir tarih anlatısıyla dönemin yemek kültürü üzerine esaslı bir bilgi kaynağı da oluşturuyor. Kuzey Afrika’dan Bereketli Hilal’e ve ötelere uzanan geniş bir coğrafyada kullanılan mutfak eşyalarına, baharatlara değinen; gelenek ve göreneklerin sofra üzerindeki etkisini ele alan; gerek saraylardaki gerek evlerdeki yemek alışkanlıklarına göz atan; kültürler arasındaki yoğun etkileşimi sergileyen Zaouali ufuk açıcı ve zenginleştirici bir eser ortaya koyuyor.
Ortaçağ’da İslâm Mutfağı, karmaşık pişirme teknikleri ve geniş yemek yelpazesiyle dönemin Avrupa mutfağına göre katbekat gelişmiş Ortaçağ Arap mutfağını daha yakından tanımak, hatta belki sofralarımıza misafir etmek için eşsiz bir kaynak. “İslâm dünyası, dünyanın en zengin Ortaçağ yemek literatürüne sahiptir. 1400 öncesi Arapça yemek kitaplarının sayısı, bu ciltlerin geniş hacminden de anlaşılacağı üzere, dünyanın tüm diğer dillerindeki yemek kitaplarının toplamından fazladır.”
Charles Perry
(Tanıtım Bülteninden)
Rakıların Başı Dönüyor
Yazar: Kerim Yanık
Yayınevi: Oğlak Yayınları
Basım Tarihi: 2021
“Ülkemizde içki içmeyenlere gösterilen hoşgörü ve anlayış, içenlere gösterilmediği sürece, toplumda ayrışma, hatta düşmanlaşma daha da ağırlaşarak devam edecektir.”
“Alkollü içecekler, bilinen tarih boyunca hep var olmuş, insanoğlu bu çekim gücü yüksek olan maddeyi tüketmekten hiç vazgeçmemiştir.”
“Ne dinsel ne de polisiye önlem ve baskılarla insanların içki içme özgürlüklerinin önüne tam olarak geçilmesi mümkün olamamıştır.
Tarihimizi irdelediğimizde, benzer pek çok yasaklamaların ve baskıların sonuçsuz kaldığını görürüz.” Kerim Yanık, Rakıların Başı Dönüyor’da yakın dönem içki tarihini; yasakları, üretim zorluklarını, acımasız vergiler ile haksız fiyat artışlarını çeşitli yönleriyle inceliyor.
Bu keyif verici maddenin zahmetli yapım aşamalarını, hem yasal hem de merdiven altı olarak tabir ettiğimiz yasal olmayan biçimiyle sağlığa zarar veren üreticileri detaylı bir biçimde anlatıyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Şef mi Olacaksın Sen?
Yazar: Murat Aslan
Yayınevi: Oğlak Yayınları
Basım Tarihi: 2021
Son zamanlarda, mutfak yazınımızda, çeşitli türlerde kaliteli ve güzel çalışmalara rastlıyoruz. Bu, mutfağımız açısından sevindirici…
Daha önce Bir Aşçının Dünlüğü ve Kelimelemeler adlı eserlerini keyifle okuduğumuz Murat Aslan, Şef mi Olacaksın Sen? adlı son çalışmasıyla, tarife ve yemek kültürüne eğilen kitaplar dışında, âdeta çok iyi bir “sohbet” tarzı geliştiriyor.
Murat Aslan, mutfağı teorik ve pratik yönleriyle iyi tanıyan ve içinde yaşayan bir uzman. Dolayısıyla, mutfak konusunda yatırımcısından aşçısına, garsonundan temizlikçisine kadar konuyla ilgili herkese bilgi verecek ve yardımcı olacak bir çalışmayı sunuyor bizlere …
Ayrıca, sektörde olmayıp da yemekle ilgilenen kişilere yaşadıklarını, gördüklerini şiirsel bir dille ve yer yer içine mizah da katarak zevkle okuduğumuz bir esere imza atıyor.
Nevin Halıcı
(Tanıtım Bülteninden)
Türkiye Gastronomi Atlası
Yazar: Ömür Akkor
Yayınevi: Ketebe
Basım Tarihi: 2021
Şef, seyyah ve araştırmacı Ömür Akkor’un Türkiye’yi karış karış keşfe çıkışının 25. yılı. Türkiye Gastronomi Atlası rehberliğinde Türkiye’nin lezzet duraklarını Ömür Akkor ile keşfetmeye davet ediyoruz sizi.
Ömür Akkor önüne rengârenk kalemler, silgiler ve kâğıtlar aldı ve sizin için tek tek Türkiye’nin lezzet rotalarını çizdi. Sayfalar arasında dolaşırken tat ve koku hafızanızın derinliklerine uzanan bir yolculuğa çıkacaksınız. Belki çocukluğunuzda ailenizle yediğiniz pidenin kokusu, belki de komşunuzun memleketten getirip size ikram ettiği o tulum peynirinin lezzeti geçmişten bugüne gelecek.
Her rota, yemek kültürü ile coğrafyanın bizlere sunduğu serüvenleri buluşturan özel bir deneyim sunuyor. Hünerli bir el, meraklı bir göz, zevk sahibi bir zihin Türkiye’yi coşkuyla adımladı ve kaydetti.
Eşlik etmek isteyen herkes için geriye sadece atlasın ilk sayfasını çevirmek kalıyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Mutfak Uygulamaları
Yazar: Kolektif
Yayınevi: Detay Yayıncılık
Basım Tarihi: 2020
Kitapta endüstriyel mutfak planlanması ve ergonomi, mutfakta kullanılan ekipmanlar ile mutfak araçlarında kullanılan malzemeler, bu malzemelerin özellikleri, avantaj ve dezavantajları ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Besin gruplarına göre yiyecek hazırlama ve pişirme yöntemleri, ordövler, kanepeler, salatalar, çorbalar, pilavlar, makarnalar, yumurta yemekleri, etler, su ürünleri, soslar, unlu mamuller, tatlı, pasta hazırlama ve süsleme konuları ele alınmış, ilgili bölümler örnek reçetelerle ve görsellerle sunulmuştur.
Ayrıca yiyecek içecek servis yöntemleri, hijyen, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik riskler alınabilecek önlemler üzerinde durulmuştur. Kitabın sahip olduğu içerikle yüksekokul programları ve fakültelerin ilgili bölümlerinin müfredatlarında yer alan mutfak uygulamaları dersleri için kaynak kitap niteliğinde hazırlanmış, öğrenme çıktıları ve bölüm sonu sorular da yer almıştır.
(Tanıtım Bülteninden)
Gıda Bilimi
Yazar: Marty Jopson
Yayınevi: Maya Kitap
Basım Tarihi: 2020
Çikolatakolik olmak mümkün müdür?
Tavsiye edilen tüketim tarihi gerçekten ne anlama gelir?
Beş saniye kuralında herhangi bir gerçeklik var mıdır?
Geleceğin gıdası, laboratuvar ortamında yetiştirilen et midir?
Gıda Bilimi bütün bu soruları mercek altına yatırmaktadır ve dahası, yirmi birinci yüzyılın günlük yemek mucizelerinin arkasında yatan saklı bilimi su yüzüne çıkarmaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)
Gastronomi Mutfak Sanatları
Yazar: İbrahim Sar
Yayınevi: Baygenç Yayıncılık
Basım Tarihi: 2021
Yöresel mutfaklardan dünya mutfaklarına kadar geniş bir yelpazede renkli fotoğraflarla süslenen ve ilginç tariflerle kendinize ve dostlarınıza sunacağınız bir kitap oluşturuldu. Siz değerli okurlara; gastronomi sevdası ile farklı tatlar tattırmanın önemini vurguladığımız tariflerle, edinilen bilgi ve birikimleri paylaşmak istedik. Her yıl kendini yenileyen gastronomi sektörünü, Türk mutfağını ve dünya mutfaklarını takip etmeye ne dersiniz? Yemek şarap ilişkisi, dünyada öne çıkan kahvaltı kültürleri, sofrada davranış kuralları, peynir ve ekmek çeşitleri, turizm memnuniyeti, artı değer, dondurma, pirinç ve pilavlar, meyve türleri ve dahası …..
Kitaptaki tariflerden yararlanarak lezzetlerden tatmanız dileğiyle.
(Tanıtım Bülteninden)
Aşçı Mektebi
Yazar: Ahmed Şevket
Yayınevi: Kitap Yayıncılık
Basım Tarihi: 2021
Aşçı Mektebi kitabının yazarı Ahmed Şevket hakkında ne yazık ki bilgimiz yok. Kitabın iki ciltlik bir basımının arka kapağında Kamȗs-ı Tabâhat, Kiler ve Takvim-i Tabâhat adlı basılmamış kitapları olduğu belirtilmiş, ancak eğer basılmışlarsa bu kitapların henüz gün yüzüne çıkmış nüshaları mevcut değil. Ahmed Şevket’in kitabının değeri içindeki iki bini aşkın Fransız yemeği tarifinden değil, içerdiği yerli yemeklerin tariflerinden geliyor. Bu nedenle kitaptaki toplam 3031 tariften sadece 914’ü bu basıma dahil edildi. Aşçı Mektebi’nin en ilginç yönü, daha önce yayınlanan Osmanlıca yemek kitaplarında bulunmayan tarifleridir: Yarma çorbası, çerkes çorbası, etli ekmek (Kastamonu usulü), oğmaç, kaçamak, kuyu kebabı, talaş kebabı, lüfer küllemesi, kuru fasulye sahan musakkası, testi bamyası, Rodos pilavı, kapama pilav, balıklı börek, sütlü ekmek, sütlü ekmek tavası, kırpma tel kadayıfı, palamut çirozu, asma kabağı salamurası, yalancı baklava, Balıkesir kaymaklısı, mısır unu helvası, nişasta tatlısı, badem ezmeli ayva tatlısı, kuru incir tatlısı, Bağdat tatlısı, yoğurtlu tatlı, pirinç ezmesi tatlısı, sütlü irmik tatlısı, üzüm tatlısı, tahinli pasta, susamlı lokum, hurma-ı revend, kabak tatlısı, ceviz ve fındıklı yufka tatlısı, presika, uskumru salamurası, uskumru tuzlaması, kuru kaymak, üzüm kurusu, ekmek kurusu, bakla içi kurusu, bezelye kurusu, kestane kurusu, domates kurusu ve tükenmez. Ahmed Şevket, diğer Osmanlıca kaynaklarda aynı adı taşıyan tariflerden oldukça farklı veya çok daha detaylı olan başka tarifler de verir. Bunlar arasında kestaneli yahni, domatesli pilav, kıymalı makarna, sarma baklava, ev gözlemesi ve dilber dudağı sayılabilir. Kitaba eklediğimiz Sözlük bölümünde Fransızca terimlerden başka, günümüzde yaygın kullanılmayan Arapça sözcükler ve az bilinen bazı malzemelerle ilgili açıklamalar bulunuyor. 1980’lerden beri Türkiye’nin mutfak tarihini araştıran Priscilla Mary Işın birçok makale, bildiri ve kitap yayınladı. Bunlar arasında Gülbeşeker: Türk Tatlıları Tarihi, Mahmud Nedim’in 1900 tarihli kitabı Aşçıbaşı, Friedrich Unger’in 1838 tarihli metnini içeren A King’s Confectioner in the Orient (Merete Çakmak ve Renate Ömeroğulları ile), Anadolu Kuş Adları Sözlüğü (Merete Çakmak ile), Ahmed Cavid’in 18. yüzyıl sonuna ait Tercüme-i Kenzü’l-İştihâ’sı (Seyit Ali Kahraman ile) sayılabilir.
(Tanıtım Bülteninden)
Lezzet Fetihleri
Yazar: Michael Krondl
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Basım Tarihi: 2020
Tarçın, zencefil, kimyon, karanfil, kakule, muskat, karabiber…
Doğudan, bilinmeyen diyarlardan gelen onlarca çeşit baharatla yemeklerini lezzetlendiren, damaklarını şenlendiren Batılıların baharat ticaretini tek başlarına ele geçirme hamlesi sadece Avrupa’nın değil, dünyanın kaderini de değiştirmişti: Baharatlar zamanla Venedik kadırgalarında taşınan “gizemli” tılsımlar, Haçlıların devasa ticaret gemilerine yü klenen egzotik hazineler olmaktan çıkıp Felemenk Doğu Hindistan Şirketi’nin ambarlarına boşaltılan alelade ama çok kârlı ticari mallara dönüştü. Baharatların Venedik, Lizbon ve Amsterdam’ı sırasıyla dünyanın en zengin şehirleri haline getirip Avrupalıları âdeta “medeniyetin taşıyıcıları” kılan yolculuğu, dünyanın öbür ucundaysa köle ticaretini, soykırımları, sömürgeciliği yerleştirdi. Michael Krondl, Lezzet Fetihleri’nde tüm bu çerçevelerde olağanüstü zenginliklere, maceralara, acımasız kıyımlara sebep olan, imparatorlukların kaderini değiştiren baharatların hem yemek tari hinde hem de dünya tarihinde oynadıkları rolü ele alıyor. Baharat imparatoru olmuş üç büyük kenti odağına alan Lezzet Fetihleri Haçlı Seferleri’nden Doğu’daki cennet arayışlarına, Ümit Burnu’nun keşfinden küreselleşmenin ilk adımlarına, yemek kültüründen sömürgeciliğe uzanan geniş bir yelpazede, baharat kokularıyla dolu bir tarih anlatısı…
“… karabiber öğütücünüzdeki buruşuk küçük kırmızı taneler Avrupa’nın dünya sahnesine girişinin ve dünyayı fethedişinin işaretini vermişti. Küreselleşmenin kökeni doğrudan baharat ticaretine dayandırılabilir.”
– Michael Krondl –
(Tanıtım Bülteninden)
İktidarların Sofrası – Yemek Siyaset ve Simgesellik
Yazar: Artun Ünsal
Yayınevi: Everest Yayınları
Basım Tarihi: 2020
Siyaset bilimi profesörü, sosyolog, yemek ve mutfak kültürü araştırmacısı, gurme Artun Ünsal’ın, geniş ve disiplinlerarası birikimiyle, yaklaşık 10 yıllık bir çalışma sonucunda ortaya koyduğu İktidarların Sofrası gerek hacmi gerek içeriğiyle bir başyapıt.
Yemek ve siyaset ilişkisini Sümerlerden Antik Yunan medeniyetine, Roma İmparatorluğu’ndan Orta Asya Türklerine, Moğollardan Osmanlı Devleti’ne uzanan geniş bir coğrafya ve tarihsel dizge içinde her yönüyle ele alan kitap, yemek ve sofra kültürünün siyasete etkilerini ekonomik, kültürel, sosyolojik, antropolojik, iletişimsel ve simgesel boyutlarıyla inceliyor.
Uygarlık tarihi boyunca yinelenerek süren çeşitli ritüellerin, alışkanlıkların, geleneklerin, sofra düzenlerinin, armağan-ikram-bölüşüm-paylaşım ilişkilerinin geniş, simgesel alanını ayrıntılı bir biçimde çözümleyen araştırma, yeme-içme kültürünün çok eski çağlardan günümüze, görkemli saray davetlerinden alçakgönüllü ev sofralarına kadar her alanı nasıl belirlediğini, yönettiğini, anlamlandırdığını zengin ve akıcı bir dille gözler önüne seriyor.
İktidarların Sofrası kültür tarihi, siyaset ve gastronomi meraklıları için vazgeçilmez bir başucu kitabı.
(Tanıtım Bülteninden)
Unutulmaz Hayatların Reçetesi
Yazar: Meri Çevik Simyonidis
Yayınevi: İnkılap Yayınevi
Basım Tarihi: 2020
İstanbul’un tarih kokan lezzet duraklarına iştah açıcı bir yolculuk!
Her tarifte eski zamanları hatırlayacağınız Rum kültürüyle yoğrulmuş nostaljik bir yeme-içme ve işletme rehberi. Müziğin hiç dinmediği meyhanelerde, eğlencenin hiç bitmediği tavernalarda yerinizi ayırtın.
Yıllardır ayakta kalmayı başarmış bu eşsiz mekânların asırlık öykülerini dinleyecek, en iyi mezelerin sırlarını bulacak, ara sıcaktan ana yemeğe her lokmada farklı tatlara kapı aralayacaksınız. Mis kokulu pastaneler, rengârenk şekerlemeciler verüya gibi çikolata fabrikaları da cabası…
Eğer siz de yeni bir başlangıç yapıp yeme-içme sektörüne girmek istiyorsanız, bu kitapla işin inceliklerini öğrenecek, aradığınız cesareti bulacaksınız. Yok, sadece tatmaya geldim diyorsanız, hayal ettiğinizden çok daha fazlasını tadacaksınız.
(Tanıtım Bülteninden)
Ahde Vefa
Yazar: Cenk R. Girginol
Yayınevi: A7 Kitap
Basım Tarihi: 2020
Tarihinden geleneğe kültürel mirasımız kahve…Bazen bir yorgunluğu alır bedenden, bazen mutlu yuvalar kuran başlangıcın başrolündedir. Bazen de acının karşılığıdır, saygı ve tevazu ile…
Bu kitapta Türk Kahvesi’ne bir bağlılığı, bir tutkuyu ama en önemlisi saygıyı, Ahde Vefa’yı bulacaksınız….Kültürden hikayeleri okurken, kahveli türküleri mırıldanırken, cevabı kahve olan bilmeceler ile şaşırırken nasıl Türk kahvesi pişirildiğinin ipuçlarını öğrenirken, imza reçeteler ile özel lezzetleri mutfakta hazırlarken kahvenin verdiği mutluluk hep orada olacak…
Kapağından, içindeki koleksiyon albüme kadar Hasan Kale ile Kahve ve Sanatla,
Türk Kahvesi’ne dair her şeyi bulabileceğiniz bir baş ucu kaynağı olacak kahve severler için…
Kitabı okurken porselen bir fincanda okkalı bir Türk Kahvenizi yanınıza almayı unutmayın…
(Tanıtım Bülteninden)
Hikayeleriyle Türk Mutfağı
Yazar: Sibel Özilgen & Özge Samancı
Yayınevi: Yeditepe Üniversitesi Yayınevi
Basım Tarihi: 2020
Mutfak kültürümüzün zenginliğini keşfedebilmek ve genç kuşaklara aktarabilmek için Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde 2015 yılında başlatılan bir projenin ürünü olan bu kitap, Türkiye’nin farklı bölgelerinden on beş şehrin mutfak hikâyelerini anlatmaktadır. Hızla gelişen sanayi ve teknoloji, değişen tüketim araçları, artan kentleşme, göç ve küreselleşmenin etkisiyle tüm dünyada gün geçtikçe unutulmaya başlayan ve değişen geleneksel mutfak kültürleri ancak yazılı olarak kayıt altına alınır ve gençlere aktarılırsa yaşatılabilir. Geleneksel olanı yeni nesillere aktarabilmenin esas koşullarından biri, var olanın ana dokusunu koruyarak günümüz şartlarına uyarlayabilmektir ; onun temelinde de geleneksel olanı çok iyi tanımak yatmaktadır.Bu çalışma, kaybolmaya başlayan Türk mutfak kültürünü farklı yönleriyle kayıt altına alma ve yeni nesillerle buluşturma yolunda atılan bir adımdır.
Projede Türkiye’de on beş şehre özgü yemek kültürünü kişilerin belleklerinde kalan izlerle anlatmak için sözlü tarih metodolojisi kullanılmıştır. Görüşmeler 60-65 yaş üstü, yaşadığı kentin, köyün yemek kültürünü hatırlayan veya yaşatan, çoğunlukla kadınlardan oluşan bir grupla gerçekleştirilmiştir. Adana’dan Sivas’a, Giresun’dan Urfa’ya Türkiye’nin farklı bölgelerinden yemek ve sofra hikâyeleri, yemeğin hazırlandığı mutfaktan, paylaşıldığı sofraya kadar farklı pencerelerden sorularla ele alınmıştır. Her görüşme kendi hikâyesini anlatmaktadır. Bu sebeple bu çalışma sadece yapılan görüşmelerin ışığında bir şehrin mutfak geleneğini yansıtmaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)
Yemek Kültür ve Toplum
Yazar: Kolektif
Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık
Basım Tarihi: 2020
Her şey insanlığın varoluşuyla başladı. Hayatta kalma çabasıyla yiyecekler çiğ yenildi. Ateş bulundu, pişirme yöntemleri geliştirildi. Yeni lezzetler aranmaya başlandı ve sadece doymak için değil haz almak için yemek yenildi. Bazen yasaklandı bazen kutsal sayıldı. Tanrılara adandı. Uğruna savaşlar yapıldı. Yaşamak için yemek yemeye çalışırken yemek bir keyif unsuruna dönüştü. Bir kültüre bürünerek doğdu, büyüdü ve gelişti.
Bu kitap, insanlığın beslenme serüvenini kültür bazında ele alarak tarih öncesi devirlerden günümüze kadar ortaya koymakta ve geleceğe dair tahminlerde bulunarak insanlığın yemek kültürünün nasıl değişeceğini okuyucuya sunmaktadır. Yemek kültürünü toplumsal bütünleşmenin bir aracı olarak ele alan bu kitap, Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerine, gastronomi meraklılarına, yemek kültürünü tüm yönleriyle tanımak isteyen okuyuculara hitap eden temel bir kaynaktır.
(Tanıtım Bülteninden)
Sebzelerin Efsanevi Tarihi
Yazar: Evelyne Bloch-Dano
Yayınevi: İletişim Yayınları
Basım Tarihi: 2020
Burun kıvırdığımız ya da bayıldığımız, tezgâhlarda bakıp geçtiğimiz ya da biçimlerine hayran olduğumuz, renklerine vurulduğumuz ya da kokularından nefret ettiğimiz sebzeler. Lahana, havuç, bezelye, domates, fasulye, balkabağı, enginar ve daha başkaları… Yazdığı biyografilerle dikkat çeken Evelyne Bloch-Dano bu kez sebzelerin biyografı olmaya soyunuyor: Sebzelerin pek bilinmeyen ya da önemsenmeyen öykülerini, kıtalar arasında yaptıkları uzun yolculukları, zaman içinde geçirdikleri evrimleri, pişirilmelerinde kullanılan tekniklerdeki değişimi canlı biçimde aktarıyor. Üstelik bunu yaparken edebiyattan müziğe, şiirden tarihe, coğrafyadan iklimbilime geniş bir yelpazede, farklı disiplinlerden yararlanıyor. Mekânların, soruların, tecrübelerin, geçmişten ve günümüzden çeşitli tariflerin peşinden ilerleyerek yemek kültürüne ve sosyolojisine sebzeler üzerinden büyük bir katkıda bulunuyor. Sebze bahçelerinin kapısından geçerek aslında dünya tarihine adım atan Bloch-Dano, sebzelerin “maceraları” üzerinden bambaşka ufuklara işaret ediyor.
Fransa’da 2008 yılında ünlü aşçı Eugénie Brazier anısına verilen ödülü (Prix Eugénie Brazier) alan Sebzelerin Efsanevi Tarihi, sebzelerin şaşırtıcı zenginliğine lezzetli bir yolculuk…
Dilimdeki Acı
Yazar: Monique Truong
Yayınevi: İletişim Yayınları
Basım Tarihi: 2020
Büyüme sancıları; arkadaşlar, sevgililer ve aileyle kurulan kurulamayan ilişkiler; insanın ruhuyla, düşünceleriyle, bedeniyle ve geçmişiyle giriştiği bir hesaplaşma…Küçük yaşlarından itibaren herkesten “farklı” olduğunu hisseden Linda Hammerick’in hikâyesi Dilimdeki Acı.Büyüdükçe, yaşadığı her deneyimle bu farklılığın sadece fiziksel olmadığını kavrayan Linda, kendi kimliğini, kişiliğini ararken hiç bilmediği gerçeklerle, hayatındaki sırlarla da yüzleşmek zorunda kalıyor. Üstelik neredeyse her kelimenin “tadını” alabilmesi onu daha da sıra dışı ve merak uyandırıcı biri haline getiriyor. Kelimelere belli tatlar vererek Dilimdeki Acı’da eşine az rastlanır bir üslup kullanan ödüllü yazar Monique Truong’dan etkileyici ve sürükleyici bir roman…
“Çok iyi yazılmış, karışık bir kendini keşfetme hikâyesi.”
The Boston Globe
“Son derece şefkat dolu ve ustaca bir roman.”
O: The Oprah Magazine
“Dilimdeki Acı bir hayat hikâyesini aynı anda hem benzersiz hem de evrensel kılan nadir bir roman.”
Gloria Steinem
(Tanıtım Bülteninden)
Kitâb-ı Mek’ulât
Derleyen: Günay Kut
Yayınevi: İletişim Yayınları
Basım Tarihi: 2020
Kitâb-ı Me’kûlât, Manisa İl Halk Kütüphanesi yazmaları arasında bulunan bir mecmûanın arasından çıkan ve bunca yıldır araştırmacıların dikkatinden kaçmış, bilinmeyen bir Osmanlı yemek kitabı. Klasik Osmanlı yemek kitaplarının yapısına hiç benzemese de içinde bulunan tarifler Osmanlı yemek kültürüne dair önemli ipuçları veriyor. Üstelik kitap sadece yemek tariflerinden de oluşmuyor: Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılacak macun ve şerbet tariflerini de içeriyor. Kimi yerel özellikler içermesiyle de diğer Osmanlı yemek kitaplarından ayrılan Kitâb-ı Me’kûlât’taki tarifleri dünyaca ünlü şef Musa Dağdeviren’in asıllarına sadık kalarak ancak günümüzde kullanılan ölçüler çerçevesinde yaptığı uyarlamalarla birlikte okumak, Osmanlı mutfağına ve kitabın yazıldığı dönemin özelliklerine dair önemli bilgiler sunuyor.
Kitâb-ı Me’kûlât bir tarif kitabı olmasının yanı sıra tarihî belge niteliğinde bir eser…
(Tanıtım Bülteninden)
Adab-ı Taam
Derleyen: Emin Nedret İşli
Yayınevi: İletişim Yayınları
Basım Tarihi: 2020
Görgü ve protokol kitaplarının toplumsal hayattaki değişimi yansıtan en önemli kaynaklardan olduğu biliniyor. Görgü kurallarının sofra ve yemek adabıyla ilgili olanlarındaki farklılaşmayı gözlemek; insanların bir araya geldiği sofraların, bu sofralardaki tavır ve hareketlerin nasıl değiştiğini izlemekse -tabir caizsemasalar ve sofralar üzerinden bir tarih okuması yapmak isteyenler için oldukça zengin bilgiler sunuyor. Âdâb-ı Taâm, 1890-1927 yılları arasında yayımlanmış, belirlenebilen bütün Osmanlıca görgü kuralları kitaplarından yeme, içme ve sofra adabına ilişkin metinlerin yer aldığı kapsamlı bir seçki: Eş dost yemeğe nasıl davet edilir; masada kim, kimin yanına oturur; yemek nasıl dağıtılır; ziyafet düzenlemenin incelikleri nelerdir; aile arasındaki yemeklerde, kahvaltılarda nasıl hareket etmek gerekir; Avrupaî usulde yemek nasıl yenir; yemek davetleri için nasıl giyinmek gerekir… Bunlar gibi birçok konunun işlendiği, şimdiden bakınca eğlenceli de bulunabilecek ayrıntıları ve incelikleri içeren Âdâb-ı Taâm, Osmanlı’nın son döneminden cumhuriyetin ilk yıllarına uzanan çizgide alternatif bir tarih penceresi açıyor. Sofra ve yemek kültürü meraklılarının yanı sıra bunların toplumsal tarihle iç içe olduğunu bilenler için de önemli bir kaynak. Toplumsal hayatın değişimini yansıtan en önemli kaynaklardan birini görgü ve protokol kitapları oluşturur. Bu nedenle de görgü yahut “âdâb-ı muâşeret” kitapları toplumsal bilimlerde araştırmacıların toplumdaki değişimleri gözlemlemek için kullandıkları vazgeçilmez kaynaklardandır. Türk toplumunda son yüz elli senede meydana gelen değişimi incelemek için de görgü veya âdâb-ı muâşeret kitapları kullanılabilir, kullanılmalıdır
(Tanıtım Bülteninden)
Gastro Endişe
Yazar: İlkay Kanık
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Basım Tarihi: 2019
Günümüzde medya ürünleri insanlara, “yerel gıdaları tüketmek,” “yerel üreticiyi ve küçük çiftçiyi desteklemek” gibi yeni alternatifler öneriyor. Başka bir beslenmenin mümkün olduğunu iddia eden toplumsal hareketler ulusal, daha sonra küresel olarak yayılmaya başladı bile. Dördüncü Dünyanın görünmeyen açları ve aşırı toklar bir arada yaşarken, hayatımızda eksiklik olarak yaygınlaşan yeme modaları günlük hayatımızın parçası haline gelmiştir. Modern bireyin bedeninin yeni tanrıları artık medyadaki imaj olmuş durumda. Modern birey kendisini görünür kılmak için bedenini imaj tanrılarına kurban etmektedir. Büyüsü bozulmuş dünyada çaresiz kalmış modern birey için endişeyi gidermeyi vaat eden yeni tüketim alternatifleri ortaya çıkmaktadır. Çünkü bir taraftan da her gün yediklerimize dair yeni bir endişe daha hayatımıza girmektedir. Bu endişe küresel pazarın içinde sağlıklı yiyecek endüstrisini yaratmaktadır. Öte taraftan su ve tohumlar kirlenmiştir, tek çözüm ise gelecek nesillerin su ve tohumları için verilecek olan özgürlük savaşlarıdır.
(Tanıtım Bülteninden)
Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı
Yazar: Kolektif
Yayınevi: Detay Yayıncılık
Basım Tarihi: 2019
Belirtmek gerekir ki bu eser bir yemek kitabı veya yemek reçetesi konseptinde hazırlanmamıştır. Örnek olarak verilen reçeteler ilgili kentlerin özgün yemeklerinin içerikleri ve hazırlanışları hakkında okuyuculara bir fikir verebilmesi açısından sunulmuştur. Farklı kaynaklarda farklı açıklamalarla ve porsiyonlarla geçen reçeteler, belirli bir standart sağlamak adına özellikle dört kişi üzerinden hesaplanmaya çalışılmış ve oranlar bilimsel rakamlar üzerinden güncellenmiştir.
(Tanıtım Bülteninden)
Heminway’le Yemek Bir Şenliktir
Yazar: Craig Boreth
Yayınevi: Oğlak Yayıncılık
Basım Tarihi: 2006
Yemekte aşk olduğunu keşfettim, başka hiç bir yerde kalmamış olsa da. Sindirim sistemim dayandığı sürece bu aşkın peşinden gideceğim.
“Ernest Hemingway birçok yönden bir kaşifti. Farklı ülkelerde yaşadı, aylarca evinden uzaklarda dolaştı. Aynı zamanda hem kendi hayal dünyasında hem de yarattığı kahramanlarının imgelemlerinde derin yolculuklar yaptı. yeni coğrafyalar, deneyimler ve insanlar için durdurulamayan bir iştahı vardı. Her ayrıntıyı büyük bir ustalık ve kavrayışla izleyen bir doğa tarihçisi gibi. (…) Ernest Hemingway aynı zamanda büyük miktarda yer, içer iştahını sonuna kadar zorlardı. Kitapları bazen görkemli ziyafetler bazen günlük yemek ve içki maceralarıyla doludur. Hemingway’le Yemek Bir Şenliktir, onun serüvenlerinin soluksuz takipçilerinin, bu sefer de onun ürünüdür. Sözcülerin – Aguacates, Puree de Marron, Chambery Cassis ya da Amontillado tınısı bile sayfalar boyu sürer, lezzet ve kokular uzun süre damakta kalır. İşte Hemingway’in sanatının temeli buydu.(…) Hemingway, karakterlerini yaşadıkları zaman ve mekanın içine yerleştirmek için yerel yemek ve içkileri kullanır. Yerel mutfağı deneyen karakterlerle birlikte biz de kendimizi evimizdeymişiz gibi hissederiz. Kahramanlar, aşk ve ölümle sürdürdükleri destansı mücadele içinde sürüklendikleri toprakların mutfaklarında bir hazine ve tutunabilecekleri bir temel bulurlar. Onun edebiyatına ve efsanesine bir parça olsun katılabilmek için Hemingway’le yemek Bir Şenliktir’de yemek ve içkilerin hazırlanışı ve tüketimi, aynı zamanda yazarın alabalık avlarındaki yalnızlığını, boğa güreşlerinin dramını ya da av yoldaşlığını da uyandıracak biçimde verilmeye çalışılmıştır. Bu, en az onun edebiyatı kadar kişisel bir şölendir. (…) Bu kitaptaki tarifleri hazırlarken dileğim Hemingway’i ya da başka bir yazarı ilk okuduğunuz zamana dönebilmeniz. Hemingway edebiyatının, hayret uyandıran noktalarından biri de yalın deneysellikten derin analitikliğe kadar çok farklı boyutlarda okunabilmesidir. Hemingway’in ziyafetlerinin onun edebiyatına bir başka boyut katacağını, yazarın kitaplarıyla kurmuş olduğnuz kişisel bağın daha da kuvvetleneceğini umuyorum. Hemingway’in farklı okurlarının tümünü doyuracağına, onun bizim için yarattığı dünyadan hepimizin zevk alacağına inandığım bir kitap oldu bu. Belki daha önce hiç okumadığınız bir kitabını okuyacaksınız. Belki de en sevdiğiniz kısa öyküsünü neden sevdiğinizi bir kere daha hatırlatacak yeni bir şey bulacaksınız. Hepinize bu yemekleri yapmanın zevkleri deneyimini ve kendi hayal gücünüzle usta bir hikayecinin yanı başında tıka basa doyma ve kendinizden geçme anları diliyorum.”
(Tanıtım Bülteninden)
Mevsiminde Yemek
Yazar: Aydan Üstkanat
Yayınevi: Remzi Kitapevi
Basım Tarihi: 2014
Hazır ve hızlı yemeklerin, kimyasalların ve rafine (işlenmiş) gıdaların gittikçe arttığı günümüzde, bunlardan kaynaklı hastalıklar da hızla artıyor. Sağlıklı bir hayat, doğru ürünü şeçmek ve onu bilinçli tüketmekten geçiyor. Gıdaları tanımak ve mevsiminde, doğru tüketmek hem çok önemli, hem de sandığımızdan daha kolay. Etik bir anlayışla üretim ve tüketimin anahtarı emin olun sizin elinizde. Saklama koşulları, malzeme ve pişirme doğru olduğu sürece lezzetli ve keyifli sofralar da garanti! Bu kitap, mevsim malzemelerini hatırlatırken, onları yaratıcı biçimde kullanma konusunda size ilham verecek ve bu noktada elinizin altında gerçek bir rehber olacak.
(Tanıtım Bülteninden)
Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz
Yazar: Deniz Gürsoy
Yayınevi: Oğlak Yayıncılık
Basım Tarihi: 2016
“Yeri geldiğinde, ya o kültürü tam yansıttığı için ya da ilginç olacağını düşündüğümden bazı tarifleri gizlendiği tarih çek-mecelerinden gün ışığına çıkararak kitabı okuyanın dene-mesine sundum. Bunu yaparken tarifleri bugünün diliyle kolay anlaşılabilir hâle getirmeye çalıştım ya da bu coğrafyada bulunabilir gıda maddeleriyle değiştirdim, yani uyarladım. Ayrıca kımız ve buhur suyu dışında hepsini de denedim.” Deniz Gürsoy, Eski Taş Çağı’ndan izler taşıyan çiğ köfteden Türklerin İslam’la tanışmadan önce içtiği içkilere, yaşadığımız coğrafyada yemek kültürünün tarihin derinliklerindeki izlerini araştırıyor Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz’de…
(Tanıtım Bülteninden)
Bilge Mutfağım
Yazar: Tuğba Öztermiyeci Bayburtluoğlu
Yayınevi: Felibus Kitap
Basım Tarihi: 2018
Bir Gıda Mühendisi Annenin Mutfağından Püf Noktaları, Kış Hazırlıkları ve Tarifler Ece Arar, Bilge Mutfağım’ı anlatıyor: Bilge Mutfağım mutfağı olan evlerde olması gereken bir kitap. Yani “her eve lazım!” Makarna, Lütfen! markasının kurucusu ve gıda mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu Bilge Mutfağım adını verdiği ilk kitabında hem mühendis, hem de anne titizliğiyle okurları temel bir mutfak yolculuğuna çıkarıyor. Mutfağa girilen andan itibaren yapılacaklar; steril bir alan yaratmak, market ve pazar alışverişi, gıda ürünlerini saklama koşulları, sağlıklı yemekler yapmanın ipuçları ve hemen ardından, hepimizin ihtiyacı olan, basit ama besleyici tarifler… “Alüminyum folyo kullanmalı mıyım? Hangi tencereyi seçmeliyim? Üstü küflenmiş salçayı atmam mı lazım?” İşte, bu ve benzeri günlük dertlerinizin çarelerini Bilge Mutfağım’da Bayburtluoğlu’nun sade ve akıcı dilinden okuyacaksınız. Ayrıca geleneksel mutfağımızın turşu, konserve, tarhana gibi baş lezzetlerini yapmanın püf noktalarını öğrenecek; besleyici tariflerle kendinizi ve ailenizi içiniz rahat bir şekilde doyuracaksınız. Bu kitap, marketlerde etiket okuduğunuz andan, masanın üzerine yemeği koyduğunuz âna kadar size eşlik etmeye hazır. Üstelik kitapta yanıtlanmamış bir soru bulursanız ve Tuğba’ya yazarsanız; hem size cevap verecektir, hem de sosyal medyanın tüm araçlarını en etkili şekilde kullanarak sorunuzun yanıtını mutfakla ilgilenen herkesle paylaşacaktır.
Haydi, mutfak yolculuğunuz başlasın artık!
“Gıda konusunda üretimden tüketime tüm aşamaları ele alan kapsamlı ‘Bilge Mutfağım’ serisinin ilk kitabında bir gıda mühendisi ve anne olan Tuğba Bayburtluoğlu kafanızdaki tüm soruları tatlı ve farklı üslubuyla yanıtlıyor. Bu ‘fayda kitabı’ mutfağınızın vazgeçilmezlerinden olacak.”
–Derya Baykal
(Tanıtım Bülteninden)
Bira
Yazar: Rick Kempen
Yayınevi: Kolektif Kitap
Basım Tarihi: 2018
Biranın öyle düşünmeden kafaya dikip susuzluğunuzu gidereceğiniz bir içki olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Yapımında sadece su, tahıl, maya ve şerbetçiotu kullanılmasına rağmen sayısız türde üretilebilen bu halk içkisi insan medeniyetiyle neredeyse yaşıt, şaraptan ise bin yıl daha eski. Sanayi Devrimi’ne kadar tarihin her döneminde ve coğrafyasında kadınlar tarafından üretilen bira uzun yıllar halkların beslenme rejiminin önemli bir parçası olmuş. “Bu kitabın konusu da işte bu halk içeceği olan biradır.” Elinizdeki kitap otuz yılını bu içkiye adamış bir “bira militanın” biranın çevresini kuşatan alan olarak tanımladığı “Bira Diyarı”na yapacağınız yolculukta kullanışlı bir rehber niteliğinde. Bira yapımından biranın tarihteki yerine, bira türlerinden tadıma, ambalajından saklanmasına, hangi yemeklerle ne tür bira içilebileceğinden sağlıkla ilişkisine, bira ülkelerinden bira festivallerine ve dünyanın önemli tadım merkezlerine dek biraya dair her şeyi bu kitapta bulabilirsiniz.
“Uygar şarapla avam bira karşılaştırmasına son vermenin zamanı geldi de geçiyor.”
(Tanıtım Bülteninden)
Mutfakta Sanat
Yazar: Fahir Telli
Yayınevi: Dönence
Basım Tarihi: 2018
Büyük bir emek ve ustalık isteyen yemek pişirmeden sonra en önemli problemle karşı karşıya kalırız. Pişirilen yemeği servise göz zevkini tatmin edecek güzellikte çıkartmak. Servise gönderilmek üzere hazırlanan yemekler eşsiz lezzete sahip olsa bile, iyi dekore edilmemiş bir tabakta sunuluyorsa talebi az olacaktır.
(Tanıtım Bülteninden)
İncili Gastronomi Rehberi
Yazar: Kolektif
Yayınevi: Hürriyet Kitap
Basım Tarihi: 2018
Türkiye’de binlerce yıllık gelenekten süzülüp gelen, çok güçlü ve zengin bir mutfak kültürüne sahibiz. Ama bu zenginliğin restoran kültürüne yansıması kolay olmadı. Artık dünya çapında restoranlarımız, şeflerimiz, tadı damaklarda yer eden lezzet duraklarımız var. Ancak geçtiğimiz yıla kadar sektörü etik kurallar çerçevesinde değerlendirecek, işini iyi yapanları teşvik edecek, yeme-içme severlere yol gösterecek bir rehber yoktu. Bu açık, Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle kapandı. Türkiye’nin en güçlü yeme-içme yazarları, kanaat önderleri ve gizli müfettişlerinin katkılarıyla İstanbul, Bodrum, Alaçatı ve Çeşme’deki restoranları değerlendiren ilk İncili Gastronomi Rehberi, 2017 Kasım’ında raflardaki yerini aldı. Elinizdeki bu ikinci rehber de, kolektif bir çalışmanın ürünü. Ardında yoğun bir emek ve zorlu bir süreç var. Bu kez kapsamı da genişledi, İzmir ve Ankara’daki restoranlar da değerlendirmeye dahil edildi. Rehberimizin içeriği kadar tasarımında ve derecelendirme sisteminde de yenilikler var. İnci sayısı dörtten beşe çıktı. Ayrıca restoranlar kategorilerine ayrılarak aranan yerlerin daha kolay bulunacağı bir düzenleme de yapıldı. Her geçen yıl yeni kentler, yeni restoranlar ve lezzet noktalarının katılmasıyla büyüyecek olan rehberimizin yeme-içme dünyasındaki eğilimleri yansıtacağını, sektöre katkısının olacağını düşünüyoruz. 422 restoran ve 257 lezzet noktasının yer aldığı rehberimizin içeriği kadar tasarımında ve derecelendirme sisteminde de yenilikler var. Dileğimiz bu rehberin de ilki gibi gastronomi meraklılarının başucu kitabı olması.
İyi okumalar, iyi keşifler…
(Tanıtım Bülteninden)
Kahve – Fincandan Lezzete
Yazar: Cenk R. Girginol
Yayınevi: Oğlak Yayınları
Basım Tarihi: 2018
Kahve’nin keşfinden başlayarak, Osmanlı ve Avrupa kültürüne nasıl işlediğine, dünyada içilen geleneksel kahvelerin öykülerine ve reçetelerine, kahve eşlikçisi yerel lezzetlerin özgün tariflerine kadar uzanan, damaklarınızda keyif ve mutluluk hissi bırakacak sihirli bir değneği var elinizdeki kitabın.
Kahveyi bu kitapta bütün aroma ve lezzetleriyle inceleyerek, kendi kahve tadımınızı yapacak, hatta hatıra olarak tadım notlarınızı saklayabileceksiniz.
Ünlü gurme ve şef yazarlar Aydın Demir, Maria Ekmekçioğlu, Rafet İnce, Pelin Bilgiç ve Diler Terzi’nin damakta birbirinden leziz tatlar bırakacak çok özel tariflerinin de yer aldığı bu sayfalarda, “Fincandan Lezzete” uzanan bir kahve serüvenine hazır mısınız? Kitabı okurken bir fincan kahvenizi yanınıza almayı unutmayın…
(Tanıtım Bülteninden)
Osmanlı’nın Büyük Mutfağı
Yazar: Maria Pia Pedani
Yayınevi: Hece Yayınları
Basım Tarihi: 2018
Avrupalı gezginlere ve elçilere bakılırsa Türkler, Avrupa saraylarında alışık olunanın aksine ziyafet masasının keyfini çıkarmayı bilmezler, müzik veya gösterilerin eşlik ettiği uzun masalar kurmazlar, hızlıca ve sessizlik içinde yemeklerini yerlerdi. Halbuki Osmanlı mutfağı oldukça teferruatlıdır; diğer medeniyetlerin tatlarını harmanlayarak kendine has ve yeni bir karışım yaratmayı bilmiştir…
(Tanıtım Bülteninden)
Vegan Sağlık
Yazar: Dr. Murat Kınıkoğlu
Yayınevi: Oğlak Yayınları
Basım Tarihi: 2018
Bu kitap, Vegan Beslenme kitabının devamı,
bir bakıma tamamlayıcısı…
Bitkisel beslenmeniz hâlinde bundan yalnızca siz değil,
çevrenizdeki bütün canlılar yararlanacak; fark etmeden doğanın, çevrenin korunmasına katkıda bulunacaksınız, bütün dünya vegan olmanızdan fayda görecek. Bitkisel beslenerek hem bazı hastalıklara yakalanma riskinizi hem de hastalık süresini azaltabilirsiniz. Hem kendi sağlığınız için hem de dünyanın geleceği için “cana kıymayanların” safına geçin. Sağlıklı ve uzun bir yaşamın olmazsa olmazı “az yağlı bitkisel beslenme”dir. Dilerim bu kitap, kalp krizi ya da felç geçirmiş, boyun, bacak damarları tıkalı olan herkesin eline geçer, okur ve ameliyat masasına yatmadan, göğüslerini açtırmadan, damarlarına stent taktırmadan sağlıklarına kavuşurlar.
(Tanıtım Bülteninden)
Mutfak Sırları
Yazar: Anthony Bourdain
Yayınevi: Domingo
Basım Tarihi: 2018
“Vücudunuz bir tapınak değil, bir eğlence parkı. Tadını çıkarın…”
“Pazartesileri deniz mahsulü sipariş etme!” Anthony Bourdain’in acımasızca dürüst, bir o kadar da komik bir dille anlattığı hatıralarındaki en masum tavsiyelerden biri bu. Sahil barlarından zirvedeki restoranlara, bulaşıkçılıktan büyük şefliğe, Tokyo’dan Paris’e oradan New York’a, isyanlar ve alevlerle dolu bir mesleğin sunabileceği hemen her şeyi yaşayan Anthony Bourdain, bunları anlatmaya karar verince ortaya Mutfak Sırları çıktı: mutfak kapısının ardına, aşçılık dünyasının karanlık tarafına doğru macera dolu bir yolculuk. Ağzınızı sulandıracak kadar lezzetli, gülmekten karnınızı ağrıtacak kadar eğlenceli.
Mutfak Sırları yayımlanır yayımlanmaz kült bir esere dönüştü ve Bourdain’e aşçılık kariyerinin çok daha ötesinde bir tanınırlık sağladı. Elinizdeki baskı, kendisinin ölümünden önce kitaba elyazısıyla yaptığı küçük eklemeleri, yorumları da içeren özel bir edisyon.
(Tanıtım Bülteninden)
Yeni Yemek Kitabı
Yazar: Kolektif
Yayınevi: Çiya Yayınları
Basım Tarihi: 2017
Her devrin “yeni”si zamanının muktediridir. 19. yüzyıl İstanbul mutfağında kebapların, dolmaların, helvaların pilavların yanında turta, rozbif, puding gibi “alafranga” yemeklerin yer aldığı Yeni Yemek Kitabı, adından da anlaşılacağı gibi gününün mutfak akımını yansıtan “yeni” kitaplardan biri.
İlk kez 1880 yılında yayımlanan eserin yazarının kim olduğu bilinmiyor. Geleneksel yemek çeşitleriyle alafranga mutfağın bir araya geldiği kitabın önsözünde, tariflerin dönemin meşhur aşçılarının İstanbul konaklarında yaptığı yemek tarifleri olduğu belirtilir. Yeni yemekler kadar geleneksel Osmanlı mutfağının özelliklerini yansıtan pişirme teknikleri ve malzemelerin de yer aldığı Yeni Yemek Kitabı, orijinal metinleri, çeviri yazısı ve sadeleştirilmiş hâliyle yüzyıllar öncesinden günümüze uzanan çok önemli bir kaynak.
“Her şey mürur-ı zamanıyla tebdîl olduğu gibi yemeklerin tertîbleri dahi şimdiki zamanda bundan yirmi otuz sene mukaddem olanlara bakarak hayli tebdîlât vukû’ bulmuştur. O sebep içündür ki bu kitabın neşrine mübâşeret etmişizdir.”
(Tanıtım Bülteninden)
Leonardo Da Vinci’nin Sofrası
Yazar: Dave DeWitt
Yayınevi: Oğlak Yayıncılık
Basım Tarihi: 2012
Bir Dâhinin Sofrasına Davet!
Dave DeWitte, Leonardo da Vinci’nin Sofrası’nda, sadece bir dâhinin beslenme felsefesini değil, İtalyan yemek kültürünün sırlarla dolu tarihini de anlatıyor…
Leonardo Da Vinci, bugün evlerimizde kullanmakta olduğumuz mutfak gereçlerinden hangilerini icat etmiştir?
atherine de’ Medici’nin sevdiği sebzelerden hangisi, halk arasında skandala neden olmuştur?
Artık herkes tarafından kullanılan, sıradan hale gelmiş hangi baharat, yemek sofralarında sosyal statünün ve gücün göstergesiydi?
Basılı ilk yemek kitabının yazarı Platina’yı Papa neden ölüm cezasına çarptırmıştı?
Makarnayı keşfeden ve İtalya’ya getirenler göçebe Araplar mıydı?
Dave DeWitte, Leonardo Da Vinci’nin, aşçılığı, beslenme diyeti, içecek önerileri ve yemek pişirmeyle ilgili buluşlarının yer aldığı defterlerindeki şifreleri çözerken, 15. ve 16. yüzyıllarda İtalyan yemek kültüründeki gelişmeleri, saray ziyafetlerinden köylülerin neler yediklerine kadar geniş bir yelpaze içinde ele alıyor.
Leonardo Da Vinci’nin Sofrası’nda, kendi yaptığı salata sosu da dahil olmak üzere, Rönesans İtalyası mutfağının şeflerinin günümüze uyarlanmış orijinal yemek tariflerini tadma şansı bulacaksınız.
(Tanıtım Bülteninden)
Salataya Dair Her Şey
Yazar: Süleyman Dilsiz
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Basım Tarihi: 2018
Zaman fakiri günümüz insanının dört mevsim aşkı salatanın da kitabı olur mu diyebilirsiniz! Mutfaklarda eskisi kadar zaman geçiremiyoruz. Kılçıksız Balık ve Kahvaltıya Dair Her Şey kitaplarının yazarı Süleyman Dilsiz, salatayı öğüne dönüştüren tarifleriyle Anadolu’nun yerel ve dünyanın farklı tatlarını salatayla buluşturuyor. Ege otlarından yeşilliklere, meyvelerden sebzelere, çeşitli baharatlardan tohum ve çekirdeklere, peynirlere birçok malzemeye salatada sağlıklı yeni roller biçiyor. Yerel malzemeleri ön planda tutarak, her malzemeyi mutlaka mevsiminde kullanıyor. Sofrada salata görgüsünden, salata malzemelerinin temizlenmesinden saklanmasına, pişirilmesine, yağlarından tuzuna, ekşilerinden sirkesine kadar birçok şeyi uygulayıp paylaşıyor. Kitaptaki tariflerin vegan, vejetaryen, paleo, pegan beslenme tarzlarını, gluten, fruktoz, laktoz, sorbitol intoleranslarını dikkate alarak doyumluk, garnitür, atıştırmalık ve tatlı salatalar olarak sınıflandırıyor.
Salataya Dair Her Şey, tarifleriyle damaklarda özgün tatlar sunduğu kadar, hiç düşünmediğiniz malzemelerle keşfe de zorluyor. Profesyonel mutfak ve sağlıklı beslenme uzmanları, amatörler ve bilinçli beslenmeyi amaçlayan salata sevdalılarına ilham kaynağı olacağından da eminiz.
(Tanıtım Bülteninden)
Ziyafet
Yazar: Güzin Yalın
Yayınevi: Ruhun Gıdası Kitaplar
Basım Tarihi: 2018
Güzin Yalın’ın ince ve derin kaleminden aşkla, hainlikle, aşla, cilveyle, iştahla, sızıyla, hazla, kırgınlıkla dopdolu tekil ve kalabalık öyküler… Işıkları bir yanıp bir sönen evler, hüzünlü türküler, dargın anneler ve kızları, bir takım kötülükler, bazı suskun çığlıklar, közde kestaneler, kısalan ve uzayan kuyruklar, lop lop etler, amansız serzenişler, kimi vazgeçişler, sarman kediler ve topaç köpekler, mis kokulu ponçikler, ölçüsüz sevdalı deliler, geveze yalnızlıklar, feryatlar ve mırıltılar…
Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi
Yazar: Priscilla Mary Işın
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Basım Tarihi: 2018
On bin yıl önce yaşamış insanların yedikleriyle bizim bugün yaptığımız yemekler arasında nasıl ortaklıklar var? Kamereddin kayısısı gibi meyvelerin, muhallebi gibi tatlıların isimleri nereden geliyor? Punch diye bilinen içkinin çıkış yeri ilk başta tahmin edebileceğimizden daha yakında olabilir mi? Osmanlı mutfağı Avrupa mutfaklarını nasıl etkiledi? Yemekte çatal bıçak kullanma âdeti, sofrada sohbet etme alışkanlığı ne zaman yaygınlaştı? Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi bir mutfak kültürü tarihinden fazlası: Özgün kaynaklara dayanan ve dipnotlarına kadar her köşesinde karşılaşabileceğiniz ilginç bilgileriyle, içerdiği ufuk açıcı saptamalar ve eğlenceli anekdotlarla, kapsamlı bir incelemenin yanı sıra keyifli bir okuma da vaat ediyor. Priscilla Mary Işın’ın şu sözleri, okurların kitapta bulacağı dünyanın zenginliğine dair ipuçları veriyor: “Yediğimiz yemek ve yiyeceklerin hepsi geçmişi yansıtır. Bu durum Türkiye’nin mutfağına baktığımız zaman özellikle dikkat çekicidir. Buna sayısız örnek verilebilir: On bin yıl önce ilk çiftçilerin haşlanmış buğday yemeğinden miras kalan aşure, eski Anadolu medeniyetlerinden boza, eski Yunanlardan zeytinyağı, Romalılardan lokma, Hindistan’dan patlıcan, İran’dan yahni, Orta Asya’dan mantı, Ortaçağ Arap mutfağından muhallebi, Afrika’dan bamya, Avrupa’dan salça, Amerika’dan mısır…”
Yemeğin Kültürel Tarihi gıdaların, yemeklerin, pişirme tekniklerinin, sofra alışkanlıklarının ve adabının kültürden kültüre, ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya yaptığı seyahatlerin sürprizlerle dolu hikâyesi; yemeklerin coğrafi sınırları tanımadığının, küreselleşmenin önce mutfaklar sayesinde gerçekleştiğinin kanıtlarıyla dolu bir kitap.
(Tanıtım Bülteninden)
Lezzetin Tarihi
Yazar: Prof. Dr. Zeki Tez
Yayınevi: Hayy Kitap
Basım Tarihi: 2012
Prof. Zeki Tez bugün sofralarımızı süsleyen birçok gıda ve içeceğin tarihsel kökenlerine iniyor. Okuyucuyu ‘lezzetli’ ve ‘keyif verici’ bir tarihi gezintiye çıkarıyor. Bu yolculukta birbirinden ilginç bilgilerle karşılaşıyoruz, enteresan soruların yanıtlarını buluyoruz.
Patates, domates, pirinç, makarna, zeytinyağı, sirke, tuz, şeker, kahve ve çay, sofralarımıza gelene dek hangi tarihsel maceralardan geçti? Tarihte ilk yemek nasıl pişirildi? Tarihin en eski alkollü içkisi nedir? Tereyağını kutsal ayinlerde kullanan uygarlık hangisiydi? Yezidîler niçin lâhana, marul ve ebegümeci yemezlerdi? Halil İbrahim sofrası deyimi nereden gelmekteydi? Muzu dünyaya tanıtan büyük imparator kimdi? Yoğurt yiyenler niçin uzun yaşıyordu? İstanbul’un hangi semti hangi yiyecekle ünlenmişti? Umberto Eco’ya göre 10. yüzyılda en sevilen et yemeği hangisiydi? Patates niçin uğursuz olarak yaftalandı? Vikingler kadeh tokuştururken niçin ‘kafatası’ diye bağırırlardı? ‘Mesih’ ile zeytinyağı, Nuh Tufanı ile aşure arasında ne ilişki vardı? Kahveyi ilk kullanan peygamber hangisiydi? ‘Sokakta tütün içen, ya Alman ya da casustur’ sloganı hangi ülkede yaygınlaşmıştı? Kitapta bu ve bunun gibi ‘meraklısına özel’ yüzlerce sorunun cevabı var. Aşçıların, gurmelerin, yeme-içme kültürünün kılcal damarlarını keşfetmek isteyen tarih meraklılarının; aslında yemekle ilgilenen herkesin ilgisini çekeceğinden eminiz.
(Tanıtım Bülteninden)
Kahve-Topraktan Fincana
Yazar: Cenk R. Girginol
Yayınevi: A7 Kitap
Basım Tarihi: 2017
Kahve’nin Topraktan Fincana sihirli yolculuğunu yaşayacağınız keyifli bir bilgi ve gastronomi kitabı. Bu kitapta kahvenin çiğ halinden başlayarak, yetiştirilmesi, toplanması, prosesleri, kavrulması, harmanlanması ve demlenmesi ile ilgili tüm detayları bulabileceksiniz. Hem kahve ile bir keyif ve hobi olarak ilgilenen ev kullanıcıları hem de barista veya roaster olarak kahveyi bir meslek edinmiş profesyonellerin bir çok bilgiye tarafsızca ve en doğru hali ile ulaşabileceği bir başucu kaynak kitabı olarak nitelendirilebilir. Uzun yılların tecrübesi ve birikimi ile yaklaşık 6 sene içinde tamamlanan kahve sektörünün bilinen isimlerinden Cenk R. Girginol’un kaleme aldığı bu eser, özenle ve keyifle hazırlanmış dizgisi ile size bu yolculukta eşlik edecek… Herkesin keyifle okuyup anlayabileceği sade ve yalın bir dille, kahve içerken günlük yaşantımızda keyfimize keyif katacak bilgiler, doğru bilinen yanlışları tüm detayları eşliğinde bu sihirli yolculukta birlikte yaşayacağız. Kitabınızı okumaya başlamadan bir fincan kahvenizi yanınıza almayı unutmayınız….
(Tanıtım Bülteninden)
Lezzetin Fizyolojisi ya da Yüce Mutfak Üzerine Düşünceler
Yazar: Brillat Savarin
Yayınevi: Oğlak Yayınları
Basım Tarihi: 2016
Gasterea güzel sanatların onuncu perisidir: Damak zevklerini yönetir. Gastronomi, lezzeti zevk açısından olduğu gibi, acı açısından da ele alır; lezzetin yol açabileceği dereceli heyecanları keşfet-miştir, bunun etkilerini düzenlemiş ve kendisine saygısı olan bir insanın asla aşmaması gereken sınırları belirlemiştir. Mutfak sanatı, sanatların en eskisidir, çünkü Âdem aç doğ-muştur ve yeni doğan bebek bu dünyaya ulaşır ulaşmaz, ancak sütannesinin koynunda dinen çığlıklar atar. Sofra zevki her yaşta, her koşulda, her ülkede ve her gün vardır. Bu, diğer zevklerle birlikte yaşanır ve diğerlerini kay- bettiğimizde bizi avutan son zevk olarak kalır. Yeni bir yemeğin keşfi, insan ırkının mutluluğuna, bir yıldızın keşfinden daha çok katkıda bulunur.
(Tanıtım Bülteninden)
Cafe Fernando
Yazar: Cenk Sönmezsoy
Yayınevi: OkuyanUs
Basım Tarihi: 2014
Dünyanın farklı ülkelerinde 250 binden fazla okuru olan Cafe Fernando blogunun yazarı ve fotoğrafçısı Cenk Sönmezsoy, kitabı için 4 yıldan uzun bir süre çalıştı. Tariflerin hepsi sayısız deneme sonucunda geliştirildi ve farklı mutfak deneyimlerine sahip bir grup gönüllü tarafından denendi. Kitap, iletilen yorumlar ışığında şekillenen kurabiye, kek, pasta, tart, ekmek, dondurma ve reçel gibi 100’ü aşkın tatlı ve hamurişi tarifinden oluşuyor.
“Kek kalıbı alırken nelere dikkat etmek gerekir?”, “Hangi tart hamuru için hangi kalıp uygundur?”, “Keklerin düzgün kabarması için ne yapmak gerekir?”, “2 kilo elma, kendisi 1 küsur kilo olan keke nasıl sığar?”, “Alelade görünen bir pastayı 10 dakikada Paris’teki bir pastanenin vitrininden fırlamış hale nasıl getirirsiniz? Getirdikten sonra kesmeye nasıl kıyarsınız? Haydi kıydınız; jilet gibi kesilmiş dilimler nasıl elde edersiniz?” gibi soruların yanıtları ve çok daha fazlasını bulacağınız kitapta, 250’ye yakın fotoğraf bulunuyor. Ayrıca tariflerde kullanılan ölçülerin, malzemelerin, tekniklerin ve ekipmanın derinlemesine incelendiği bölümler de yer alıyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Aperitif Menüler
Yazar: Jale Balcı
Yayınevi: Remzi Kitapevi
Basım tarihi: 2016
Bültenden: Jale Balcı bu kitabıyla, çeşitli içecekler eşliğinde, dostlarınızla birlikte tadacağınız aperitif mönüler hazırlamanızı sağlayacak…
Kuruyemiş ve cipsin tekdüzeliğine yanıt veren sürpriz tatlar ve bilindik içeceklerin saltanatını yıkacak yeni tariflerle davetlerinize renk katacak.
İslam Sofrası
Yazar: M. Ömür Akkor
Yayınevi: Kaynak Kültür Yayınları
Basım tarihi: 2016
Bültenden: Ayet ve Hadisler ışığında Peygamber Efendimizden başlayarak ilk dönem İslam sofrasına ait şifalı besinler ve bu besinlerle hazırlanan yemek tarifleri anlatılıyor. Ayet ve Hadislerde ismi geçen yiyecek çeşitleri ile döneminde nasıl yemek yapıldığı, dönemin mutfak kültürü aktarılmaya çalışılıyor. Bütün hayatını neredeyse yemek yemeden geçirmiş, evinde 3 ay mutfakta ateş yanmamış, bazen sadece hurmayla bazense su içerek karnını doyurmuş bir Peygamberin düsturundan giderek yemek kitabı hazırlamak çok zordur. Bu eser Kur’an ve hadislerde geçen şifalı besinlerin yemek olarak ele alındığı ilk ve tek eserdir. Eser hazırlanırken ve sunulurken yine ilk dönem İslam sofrası tabakları ve malzemeleri esere yansıtılmaya çalışılmıştır.
Annem ne Pişirdi?
Yazar: Ercan Erdoğan, Zeliha Küçükturan, Fatma Ekici
Yayınevi: İnsan ve Hayat Kitaplığı
Basım tarihi: 2016
Bültenden: Geleneksel yapılar değişti. Geçtiğimiz iki yüzyılda sanayileşme, taşımacılık ve haberleşme alanında yaşanan ilerlemeler dünyanın şeklini değiştirdi. Bu değişim öyle lanse edildi ki karşısında kimse duramaz hükmü kaidesi getirilmeye çalışıldı. Mutfak kültürüne de sirayet eden değişim karşısında mevsimine göre beslenme kültürü kendini koruyabilen nadirlerden olmaya muvaffak oldu.
Neyse ki son yıllarda yemek endüstrisinin baskısının insanlara dayattığı hazır yemek kültürüne karşı geleneksel yemek kültüm yeniden canlanmaya başladı. Bu küçük muhtevalı çalışmamızda kendi kültürümüzün beslenme ve yemek tariflerini mevsimlik meyve ve sebze çeşitlerine uygun olarak sıraladık. Ayrıca Osmanlı mutfak kültürünün, son dönem orta düzey halk tariflerini bulabileceğiniz bu eser size annenizin yemek tariflerini hatırlatacak. Doğal, sağlıklı ve lezzetli.
Mutfakta Dünya Turu
Derleyen: Marion Guillemard
Çeviren: Başak Öztürk
Yayınevi: Erdem Yayınları
Basım tarihi: 2015
Bültenden: Nefis Yemeklerle Lezzetli Bir Dünya Turuna Hazır Olun! Dünyanın dört bir yanından özenle seçilmiş 77 yemek tarifi ile sizi, mutfağınızda eşsiz bir yolculuğa çıkarıyoruz. Tahiti’den Rio’ya, Oslo’dan Bankok’a, Dakar’dan Beyrut’a uzanan farklı kültürlerden sembolik olarak hazırladığımız eşsiz tatlar bu kitap ile artık elinizin altında… Yemek hazırlarken, kaynayan su size tropikal sulara daldığınızda dalış tüpünden çıkan kabarcıkları anımsatsın; yoğurduğunuz hamur Rusya’daki bir kartopuna dönüşsün; blenderınızın sesi Tayland’daki uzun kuyruklu kayıkların sesini hatırlatsın… Bu kitapta Avustralya pavlovasının tatlılığını, geleneksel kuskusu, Tay usulü salatanın baharatlı kokusunu, Liege wafflelarının tadını yeniden bulacaksınız… Şimdi sayfaları çevirin, yelkenlerinizi açın ve dünyanın tatlarını keşfe çıkın!
Yazar: Nevin Halıcı
Yayınevi: Oğlak Yayıncılık
Basım tarihi: 2015
Bültenden: Var olan kültürel değerler kaydedilmedikçe kaybolmaya, kaydedilen değerler günümüz şartlarına uyarlanmadıkça gerilemeye mahkûmdur. Anadolu coğrafyasının yemek kültürünün araştırılması, değerlerin ortaya konulması ve elde edilen yemek tarifelerinin standartlaştırılarak gelecek kuşaklara aktarılması mutfak kültürümüz açısından son derece önemlidir. Amacımız Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yemek ve mutfak kültürü kapsamında geleneksel yemek alışkanlıklarının tespiti, özgünlüklerin, farklılıkların ve ortaklıkların gün yüzüne çıkartılması, bölge yemeklerinin derlenmesi ve özel olarak da bu kültürün ve uygulamaların gelecek kuşaklara ulaştırılabilmesi için kaynak kişilerce verilen özgün yemek tarifelerinin standartlaştırılmasıdır. “… Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, coğrafi şartların oluşturduğu kendine özgü bir mutfağı vardır. Coğrafyasının ve tarihinin kendisine kazandırdığı çoğul, çok boyutlu, çoklu kültürü ve yaşama desenlerini, sosyal hayatının her alanında bugün de tüm canlılığıyla sergilemektedir. Bu kültürün yansıdığı alanlardan biri de yemek ve mutfak kültürüdür. Binlerce yıllık bir yemek kültürünün yaşayan ögelerini tespit eden ve geleceğe taşıyan bir anahtar olma özelliğindeki bu kitap sayesinde bölgenin mutfak kültürünün ve özgün yemeklerinin uygulanabilir özellikleriyle, ciddi ve güvenilir bir şekilde kayıt altına alınmış olması da kültürümüz adına ayrıca memnuniyet verici bir durumdur.”
-Prof. Dr. Nilgün Çelebi-
Yemelik Öyküler
Yazar: Mark Kurlansky
Çeviren: Taner Gezer
Yayınevi: Ruhun Gıdası Kitaplar
Basım tarihi: 2015
Bültenden: Robert Eggle şaşkın ve çaresiz… Nasıl olmasın; ne buraya nasıl düştüğünü hatırlıyor ne de hayatı hakkında başka herhangi bir şeyi!Yağmurdan sırılsıklam olmuş bir vaziyette karar veriyor: Hafızasını kaybettiğini kimseye belli etmeyecek ve sadece sorular sorarak bu işin içinden çıkmaya çalışacak… Böylece, ona ismiyle hitap eden genç bir kadının kendisini bu çukurdan çıkartıp eve götürmesine izin veriyor. Sonraki günlerde sürekli farklı restoranlara götürülüyor ve tuz dışında hiçbir şeyin tadını alamadığını sadece kendisi biliyor! Ama bu durumda nasıl olup da bir yemek eleştirmeni ve televizyonda çok ünlü bir şef olduğunu anlaması da iyice güçleşiyor! Bu çarpıcı romanda Kurlansky sadece Robert’ın ilginç dünyasını değil, kırmızı Hawaii deniz tuzundan, menudo, belons ve cholent’e kadar birçok sıra dışı yiyeceğin de öyküsünü anlatıyor; akıllı ve esprili bir şekilde yediklerimiz ile yaşamlarımız arasındaki gizli ve konuşulmayan ilişkiyi ortaya koyuyor. Birbirinden ilginç kadınlar ve erkekler buluşup yemek yiyorlar, aşık olup terk ediyorlar, içip sohbet ediyorlar ve aslında birbirleriyle yedikleri yemekler ve içtikleri şaraplar kadar ayrılmaz bir şekilde bağlı oldukları için sonunda, yerel bir Alaska çorbası, soya peynirinden yapılmış bir Şükran Günü hindisi, bağımlılık yapan çay kekleri veya zehirli olduğu tahmin edilen bir krem brüle sayesinde bir araya geliyorlar.
Mevsimlerle Yemek
Yazar: Nuran Tarım
Yayınevi: Büyülüdağ
Basım tarihi: 2015
Bültenden: Lezzet, kalite ve ekonomik olması içi en doğru mevsim ürünleri tarifleriyle hazırlanmış olan bu kitap besin değerlerinin doğru kullanılması, pratik uygulamalar ve özellikle sağlıklı bilgilerin paylaşılması ile çok faydalı olmuştur. Tariflerde detaylı verilen ölçülerle, lezzetli yemeklerin hem evde hem de profesyonel mutfaklarda kolaylıkla hazırlanabilir olması farklı bir katkı sağlamıştır. Sonsuz Sevgilerimle -Maximilian J. W. Thomae (Executive Chef)
Mevsiminde ve tazeliğinde sağlıklı bir yemek pişirebilmek aslında her aşçının rüyasıdır; kokusu ve rengi muhteşem ötesindedir. Babaannemin sofrasının o lezzetli yemeklerini aslında çocukluk günlerimden hatırlıyorum. O güzel yıllarda her şey zamanındaydı. Domatesi kış ayında sofrada gördüğümde çok heyecanlanmıştım fakat tadına baktığımda o kadar da lezzetli gelmemişti bana. Hatta yazın hazırlanan domates konserveleri daha lezzetli gelmişti. Tabi yıllar geçti üzerinden…Mutfak sanatçısı olduktan sonra, lezzet ve tat katmak için çaba o gün aklıma gelmişti. Fakat doğru zaman ve biraz da el beceriniz, lezzetli ve sağlıklı yiyeceği pişirebilmeniz için en uygun zamandır aslında. -Levent Karahan (Executive Chef)
Yemek Kitabı
Yazar: Alice B. Toklas
Yayınevi: Oğlak Yayıncılık
Basım tarihi: 2004
Bültenden: Alice B. Toklas Yemek Kitabı, yazarın Thornton Wilder, Pablo Picasso ve Ernest Hemingway gibi meşhur dostları başta olmak üzere bir dönemin bütün Fransız entelektüelleriyle paylaştığı yemekler ve hikâyelerle dolu. Toklas’m 1967’de ölümüne dek yaşadığı ve hayatının büyük bir bölümünde “evim ” dediği Paris’te savaş dönemi, ispanya ‘da Fransa ‘nm köylerinde ve Amerika ‘da tatiller, gezintiler… ve nefis yemek tarifleri… Dijon Usulü Turna Balığı, Fındıklı Hollandaise Soslu Somon, Kestane Doldurulmuş Sazan, Picasso İçin Levrek tarifleri ile başka 20 balık yemeği tarifi • Algonquin Mantarlı Kremalı Çorba ve Berrak Kaplumbağa Çorbası dahil 20 çorba tarifi. Bugey’in Garnitürlü Tuzlu Ekmeği ve Kurtuluş İçin Meyveli Kek dahil 26 ekmek, kek ve tart tarifi • Klinik Usulü But, Moskova Usulü But ve Sabahlık Giymiş Pirzolalar dışında dört koyun yemeği tarifi • İki kurbağa bacağı, dört kuzu eti ve Yağmurlu Bir Gün İçin Sığır Rostosu başta, 12 sığır eti yemeği tarifi. 11 giriş yemeği tarifi • James Joyce’un Dublin Kahvesi ve Soğuk Bir Gece İçin Sıcak İçecek ve ayrıca beş içecek tarifi • Conchita Hemandez Usulü Tarlakuşu, Katie’nin Enenmiş Genç Horozu, Burgonya Dükü Usulü Tavuk Sote, Güzel Tombul Piliç, Yarım Yasta Tavuk tarifi ve ayrıca 32 kümes hayvanı yemeği tarifi • Sekiz reçel ve marmelat tarifi. Alexandre Dumas Fils’in Françillion Salatası, Karidesli Karnabahar Salatası ve Rossini’nin Salatası ile ayrıca 18 salata tarifi • Fındıklı Hollandaise Sosu ile Hardal Kremalı Sos başta olmak üzere 32 yemek, salata ve tatlı sosu ile krema ve tatlı harcı tarifi • 25 sıcak ve soğuk tatlı tarifi • 25 dondurma, elma ve krema tarifi Toplam 350’nin üzerinde, bir dönemin bütün izlerini taşıyan yemek tarifi… Alice gerçekten tüm zamanların en iyi aşçılarından biriydi.
Laf Söyledi Balkabağı
Yazar: Güzin Yalın
Yayınevi: Ruhun Gıdası Kitaplar
Basım tarihi: 2013
Bültenden: Günlük hayatımızda farkında bile olmadan sürekli yemekleri konuşuyoruz… Yeme-içme kültürüne dair kavramlar bir yandan gündelik konuşma dilinin önemli bir boyutunu oluşturuyor, bir yandan da edebi tanımların ve edebiyat metinlerinin ilham kaynağı oluyor. Yiyecek isimlerinin bir benzetme, deyim veya atasözü içerisinde kullanılması neredeyse tüm dünya dilleri için olduğu gibi Türkçe için de geçerli; dilimiz yeme-içme kültürüne dayanan benzetmeler, tanımlar, göndermelerle dolu. Sık sık derdimizi anlatmak veya bir şeyleri tanımlamak için yemek malzemelerini, gıda ürünlerini ve farklı lezzetleri yardıma çağırıyoruz; hatta sık sık yiyeceklerin isimlerini kullanarak küfür ediyoruz. Sevgimizi, aşkımızı, isteklerimizi, yakınmalarımızı, iyi bildiklerimizi çoğu zaman bir yemek terimiyle sembolize edilmiş şekilde ifade ediyoruz. Dolayısıyla gündelik dilimizde yeme-içme dünyasına ait malzeme ve kavramlarından birsinin içinde yer aldığı çok sayıda atasözü, deyim, benzetme, terim, özdeyiş var. İşte bu kitap bunları bir araya getiriyor.Yalnızca bu kadar da değil; tekerleme, mani, bilmece, türkü gibi halk edebiyatı ürünlerindeki yiyecek-içecek imgesi bolluğunu ve ismini yemek kavramlarının birisinden alan edebiyat eserlerini okura sunuyor. Söz konusu yiyeceklerin bazılarıyla ilgili ilgi çekici bilgileri aktarıyor ve hatta yer yer tarifler de veriyor. Tüm bunları yaparken, okuru gülümsetmeyi de ihmal etmiyor. Kitap, yeme-içme ile uzaktan ve yakından ilgili her türlü madde ve kavramın ne denli yaşantımızın ortasında olduğunun eğlenceli bir kanıtı. Bu gerçek, en az yeme-içme kavramının kendisi ve yiyecek malzemelerinin lezzeti kadar çarpıcı değil mi?
Tarçın ve Barut
Yazar: Eli Brown
Çeviren: Nejla Özgür Şeker
Yayınevi: Ruhun Gıdası Kitaplar
Basım tarihi: 2015
Bültenden: Aşkın ve iştahın anarşist masalı Tarçın ve Barut baş döndürücü ve çarpıcı bir üslupla yaratılmış eşsiz bir hayal ürünü; tıpkı derin ve sarsıcı okyanuslar gibi. Ünlü İngiliz şef Owen Wedgwood denizlerin korkulu rüyası gizemli kadın korsan Çılgın Hannah Mabbot tarafından kaçırılıyor. Çılgın Mabbot onun hayatına karşılık tek bir şart öne sürüyor; gemideki az miktarda malzemeyle her Pazar birbirinden farklı ve seçkin ziyafetler hazırladığı sürece Wedgwood’un yaşamasına izin verilecek. Wedgwood kendisini esir alan Kaptan Mabbot’u çayla tütsülenmiş yılan balığı, ananas-muz şırasıve hindiba soslu sülüngibi lezzetlerle memnun etmeye çalışırken aslında onun da bir kuşatma altında olduğunu fark ediyor. Mabbot’un bütün çılgınlığının bir sebebi ve her şeyin altında yatan bir planı var… Flying Rose okyanusta ilerlerken Wedgwood başlangıçta korktuğu tuhaf yol arkadaşlarına güvenmeyi öğreniyor: örgü örmeyi çok seven heybetli bir dev, kaptanlarını savunmaya yemin etmiş bir çift dövüş sanatı ustası ve Wedgwood’un hiç sahip olamadığı çocuğun yerine koyduğu işitme engelli kamarot. Tarçın ve Barut’un sayfalarında okuru hem nefes kesici bir serüven hem de ağız sulandırıcı bir ziyaret bekliyor.
Bizans’ın Damak Tadı
Yazar: Andrew Dalby
Çeviren: Ali Özdamar
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Basım tarihi: 2014
Bültenden: Hakkında çok az şey bildiğimiz Bizans İmparatorluğunun mutfağı yüzyıllar boyunca Batıyı büyüledi. İşte Andrew Dalby’nin Bizans’ın Damak Tadı ilk defa, hem de olağanüstü ayrıntılı bilgilerle bu bilgisizliğimize son veriyor ve Doğu Roma İmparatorluğunda ne yenildiğini ve nasıl pişirildiğini gözler önüne seriyor. Roma’nın baharatlarını deniz ürünleriyle ve Ege ile Yunan dünyasının basit yerel yiyecekleriyle birleştiren Bizans mutfağı benzersiz bir tat oluşturmayı başarmıştı. Bu tatların çoğu modern Türkiye ve Yunanistan’da iz bırakmıştır. Dalby bu yok olmuş mutfağa hayat verirken Konstantinopolis’in kokularını, yaşam alanlarını, pazarlarını anlatıyor; tarifleri ve gelenekleri anlatırken sağlıkla, mevsimlerle, aşk ve tıpla da ilişkisini kuruyor. Kısacası Bizans dünyasında günlük hayatı olanca zenginliğiyle resmediyor.