Dünyaya geldiğimiz anda, ilk nefesle ve sonra ilk adımımızla birlikte, kendimize doğru gidiveriyoruz hayatlarımız boyunca. Ben de bu yolculukta mozaik sanatına denk geldim; onu kendi parçama ekledim ve farklı duraklara ulaştırdım.
Şili’li mozaik sanatçısı İsidora Paz Lopez’in liderliğinde gerçekleşmiş olan “Mozaik Buluşması”nda ortak çalışma ile 80 sanatçı, Puento Alto şehir merkezindeki belediye binasının 160 metre karelik duvarını mozaikle kapladık. “Sihirli Bahçe” teması ile, belli desen ana hatlarına sadık kalarak, her sanatçı kendi tasarımını yaptığı ve kendi metotları ile yarattığı alanı mozaikledi. Desenlerde, Şili’nin bitki örtüsü ve hayvanlarından faydalandık.
Arend’in sözleriyle: “Bitiminde, ziyaretçiler şehrin sokaklarında adeta bir açık sanat galerisindeki gibi şiirsel bir yolculuk yaparak çeşitli sanatsal pencerelere bakabilecek, projeye katılan sanatçıların isimlerini görebilecekler.”
Mozaik sanatçısı Arend Wanderlust, “Kuzey İtalya’da Brenta’nın Pencereleri” adlı projeyi organize etti. Yapılan bütün mozaik pencereler, Brenta’nın tarihi şehir merkezindeki duvarlarda kalıcı olarak yerlerini aldılar.
La Chapelle ST André’de gerçekleşen Mozaik Festivali’nde, ziyaret eden mozaik sanatçılarının katılımıyla ortak bir mozaik çalışması yaptık. Masa üzerinde çerçeveli bir fona yapılan mozaik pano, bittikten sonra festival alanı olan kilisenin dış duvarına monte edildi.
İtalya’nın Arezzo kenti yakınlarındaki İndicatore kilisesinin iç ve dış tabanları, duvarları, avluya serpiştirilen heykeller ve oturma alanları tümüyle mozaik kaplanmakta. Proje, mozaik sanatçısı Andreina Giorgia Carpenito tarafından yürütülüyor. “Vision of Ezekiel” temalı mozaikler, kırık seramik parçaları kullanılarak yapılıyor ve 3 senedir sürüyor. Proje, dünyanın her tarafından gelip birer haftalık sürelerle çalışan sanatçılar tarafından ilerliyor; bitirdiğimiz vakit, 1500 m2 ile Avrupa’nın en büyük mozaik kaplı alanı olacak.
Sardinya’nın Ploaghe şehrinde, Giulio Menossi küratörlüğünde düzenlenen 2. Uluslararası Mozaik Sempozyumu, Ağustos 2017’de 3 haftalık bir sürede 12 mozaik sanatçısının katılımı ile yapıldı. ABD, Arjantin, Japonya, Porto Rico, Yunanistan, Avusturya, İsrail ve Türkiye’den katılan sanatçılar, Sant’Antonio’da Padova Manastırı’nda evvelden belirlenmiş olan “Sardus Pater” teması ile tasarladığımız işleri yaptık. Çalışma sonunda yapılan işler aynı mekanda Ferragosto a Ploaghe 2017 Festivali kapsamında sergilendi.
Almanya’dan mozaik sanatçısı Caroline Jung’un organize ettiği SIGNS/SEMBOLLER projesi, tüm dünyadan mozaik sanatçılarının katılımına açık bir ortak çalışma. Her sanatçı kendi seçtiği bir sembolü çalışarak Caroline’e yolladı. Seçilen semboller antik kültürlerin kullandıkları yazı veya sembollerden seçildi: Hiyeoglif, Kelt yazıları, Aztek, Yunan, Roma, Hitit, Sümer…. Om, barış, aşk, özgürlük gibi tümü olumlu semboller
“Urban Eyes” projesi New Orleans’lı mozaik sanatçısı Laurel True tarafından 2014 yılında başlatıldı. Şu ana kadar 30 ülkeden yüzlerce sanatçı toplam 600 göz gönderdi. True, gelen gözlerin sayısı 600 ü bulunca, bir kısmını Haiti’deki çalışmalarında kullanmaya karar verdi.
Şili’nin kıyı kenti Tongoy’da Paulina Lagos Lehuede tarafından başlatılan okyanus yaşamı duvar panosu için dünyanın çeşitli yerlerinden mozaik sanatçıları olarak yaptığımız motifleri yolladık, ayrıca gönüllü bir grup da panonun montajını yaptı.
Neslihan Zabci Erda