Görüntülenme Sayısı: 0
“İlgilenmiyorum,” demeyin hemen. Bir senaryo yazmak gibi bir niyetiniz yoksa bile bu yazım tekniğinin hoşunuza gideceğine eminim. Israr ediyorum hatta. Film seyretmeyi seven herkesin bu farklı okumadan tat alacağına bahse girerim. Neden derseniz…
– Çıplak bir metindir. Alışılagelmiş edebi pasajlar burada yer almaz. Edebi yanı yoktur demiyorum; gizlidir. Diyaloglar ve aksiyonlardan oluştuğu için nettir. Yani akışkandır. Kendinizi kaptırmanız kaçınılmazdır.
– Bir senaryo sahnelerden oluşur. Arada karşınıza yabancı gelen terimler çıkabilir. Terminolojiyi ilgili kitaplardan ve/veya internetten kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Öğrenmeniz de önemlidir. Anlamları çok şeyi değiştirir.
– “Ben bir sinefilim,” iddiasındaysanız senaryo okumalısınız. Çünkü “film okumak” denen mertebeye erişmenin olmazsa olmaz bir aşamasıdır. Öte yandan okuyarak film seyretmek büyük keyiftir. İyi yazılmış bir senaryo da okuruna bunu ziyadesiyle yaşatır.
– Senaryo yazarlarının öykücü kimlikleri çok başkadır. Bir öyküyü senaryo tekniğine uygun şekilde kurmak ise muazzam bir başarıdır. Bu başarıya tanıklık edin, hayran olun ve takipçisi olun. Bu insanlar yazıyı görsellikle birlikte kurgulamak gibi çok güç bir işin peşindedirler.
– Dikkati toparlamak ve odaklı okumak için de nefis bir seçimdir. Bir senaryo metnini adamakıllı okumak için pür dikkat olmalısınız. Teknik bir yazım olduğundan kaçırdığınız bir detay her şeyi değiştirebilir.
– Yüksek sesli okuma yapmak da bu işin en tatlı yanlarından biri. Yani oynayarak okuyabilirsiniz. “Canım sanki oyuncu mu olacağım?” demeyin. Tutkulu okur, deneyime açıktır ve sınırlandırılmaya gelemez. Açık olun. Gelmeyin.
– Senaryo metinlerinde bir diğer etkileyici unsur, duygunun metne yansıtılma halidir. Usta bir senarist bunu başarır, edebi ve ağdalı olmadan hem de. Okumanız sırasında bu duyguları eşelediğinizi fark edeceksiniz. Ve etkileneceksiniz. O zaman emin olun o iyi bir senaryodur.
– Kendi iradesini bulabilmiş metin türlerinden biridir. Bu nedenle çok güçlüdür.
“Nereden bulacağım senaryoları?” sorunuzun da cevabı basit. Bazı filmlerimizin senaryoları kitap haline getiriliyor. Büyük kitapçıların sinema/sanat bölümlerinde bulabilirsiniz. Ayrıca internette de erişilebileceğiniz senaryolar mevcut. Yabancı dil bilenler için seçenekler daha fazla. İngilizce senaryo örnekleri için şu iki siteyi tavsiye ederim: https://sfy.ru ve http://www.moviescriptsandscreenplays.com/index.html
Ben bu aralar Özcan Alper’in Sonbahar adlı filminin senaryosunu okuyorum. Kitap halinde hem de.
Her yerde “İyi seyirler” mümkündür.
Ayça Güçlüten