Çok kitap alıyorsunuz
Belki
Hatta
Pardon ama
Unutuyorsunuz kimisini okumayı
Buruk bir durum
Ve fakat
Bazı kitapları
Hiç
Almıyorsunuz bile
Ama hiç
Siz almayınca
Yayıncı ne yapıyor?
Onları basmıyor
Basılmayınca ne oluyor?
O satırlar buluşamıyor
Kimle?
Hepimizle
Dram bitmiyor
Yazanı küsüyor
Odasından çıkmıyor
Okursuz-laşıyor
Siz
Yol açmış oluyorsunuz
Bir yalnızlığa
Bunu bilin
O kitapları
Lütfen alın
Yukarıdaki metni pek tercih edilmeyen o türü anımsatmak için o şekilde yazdım. Elbette bir şiir değil; sadece yazım biçimini taklit ettim. Duygusunu taklit edebilir miyim? Asla. Cüret etmem zaten. Hem şairlik kimliğine de çektikleri acıya da, verdikleri emeğe de saygım sonsuz.
Evet, almıyorsunuz şiir kitaplarını. Peki ama neden? İnternet nasıl yetebiliyor çoğunuza, benim aklım almıyor. Tamam, bir sürü nefis şiire hemen ulaşmak mümkün sayısız siteden. İyi de kitaplığı şiirsiz bırakmanın okur hanenize büyük günah olarak yazılacağını hiç mi düşünmüyorsunuz?
Bu ülkede şiir mühimdir. Tarihi boyunca ekoller şiirle yaratılmıştır. Aşk da acı da şiirle ifade edilmiştir. Dizeler, sayısız unutulmaz şarkıyı doğurmuştur. Bu ritim halen devam ediyor. Ve duvarlarda da olanca dikliğiyle şiir yaşıyor.
Sizi suçlar gibi mi oldum? Niyetim bu değil aslında. Konuyla ilgili içimi döktüm. Emin olun da girişte yazdıklarım tam da öyle. Yani siz şiir kitaplarına ilgi göstermedikçe yayıncılar da şiir basmak istemiyorlar. Durum bu kadar net. Taşın altına elini koyan birkaç yayıncı var elbette ama yeterli değil.
Dijital çağda, şu hiper hızlı zamanlarda şiire ulaşmak çok kolay tabii. Özellikle ünlü şairleri yeni kuşakların tanıması için müthiş bir fırsat, kabul. Ama kitabı edinelim, bir dokunalım. Emin olun, çok kıymetli.
Hadi benden 3 şiir kitabı önerisi:
Ayça Güçlüten